Hillary presidentinvaaleihin


Olen aina ollut kiinnostunut Yhdysvaltain historiasta ja politiikasta. Siinä on jotain niin mahtipontista ja ristiriitaista verrattuna tasapaksuun suomalaiseen politiikantekoon. Seuraavista presidentinvaaleista on tulossa erittäin mielenkiintoiset Hillary Clintonin ilmoitettua ehdokkuudestaan. En kyllä usko hänen läpimenoonsa siitä syystä, että hän on nainen ja avoimesti liberaali. Perusjenkki on yhä varsin vanhoillinen.

Vaikea kuvitella, että hän punaniskojen ääniä etelästä keräisi. Hillaryn mahdollisuudet taitavat olla siinä, saako hän naiset uurnille valitsemaan ensimmäistä naispresidenttiä. Tällä hetkellä se tuntuu vain yhtä kaukaiselta ajatukselta kuin latinon tai mustan valitseminen Usan presidentiksi. Parhaimmat mahdollisuudet tähän ovat vain West Wing-sarjassa. Toisaalta Kekkosen jälkeen olisi Suomessakin ollut vaikea kuvitella naispresidenttiä ja nyt puolestaan on vaikea kuvitella miestä presidenttinä Halosen jälkeen.

Hillary vienee demokraattien presidenttiehdokkuuden, siihen uskon vahvasti. Demokraateilla kun ei ole toista yhtä suurta nimeä. Republikaanit ovatkin suurempi kysymysmerkki. Lähes jokainen on ryvetänyt itsensä Irakin sodan kannattajana ja Irakin sodalla ei seuraavia vaaleja voiteta. Nimekkäimmätkin ehdokkaat alkavat olla pappaiässä. Usan politiikka on kuitenkin ollut aina yllätyksellistä. Uusia nimiä voi hyvinkin tulla. Tuskin kukaan uskoi Bill Clintoninkaan voittavan huippusuosittua George Bush vanhempaa.

Usalle olisi Hillaryn valinta parasta mitä voisi tapahtua. Maailmanpoliisin maine saattaisi lieventyä ja köyhä kansa päästä slummeista eteenpäin. Hillary Clintonin sosiaali- ja terveydenhuoltoon organisoimat hankkeethan torpedoitiin Bill Clintonin kaudella. Presidenttivaltaisessa Usassahan presidentin tekemiä aloitteita on jo vaikeampi kaataa.



Kommentit

Suositut tekstit