Kansakunnan vihollinen


Minulla on yksi akilleen kantapää, josta en tunnu pääsevän eroon. Nimittäin tupakointi. Minä kuulun siihen pieneen vähemmistöön, joka ei jäänyt koukkuun jo teini-ikäisenä vaan aloitin tupakoinnin yli kaksikymppisenä. Oma tupakointini alkoi salakavalasti viihdetupakointina eli aloitin harrastuksen ravintola-iltoina. Sitten huomasinkin polttavani jokapäivä. Nyt olenkin polttanut kohta kymmenen vuotta katkoksin.

Itse en missään vaiheessa ole kokenut tupakointia mitenkään coolina tai hienona asiana. Itse asiassa kun sitä huomaa ensi työnään 20 asteen pakkasessa aamulla polttavansa tupakkaa, olo on lähinnä säälittävä, mutta kuten jokainen tupakoitsija tietää, niin se ensimmäinen tupakka maistuu parhaimmalta.

Olen ollut polttamatta vuodenkin ajan, mutta sitten aloittanut uudestaan. Aloittaminen lopettamisen jälkeen on järjetöntä ja siitä tulee huono olokin tapaa taas uudestaan harjoitellessa. Mutta siitä kai nämä riippuvuudet ammentavatkin, niihinhän ei ole löydy järjellistä syytä kuin omasta pienestä päästä.

Uskoisin että jokaisessa tupakoitsijassa asuu näinä päivinä myös pieni kapinallinen, kun tupakointi tuntuu olevan kansakunnan vihollinen numero yksi. Jos tupakointi ei ennen ollut kapinallista vaan ennemminkin arkipäivää, on se sitä nyt terveysfasistien ahdistellessa. Minusta jokainen tekee itse omat valintansa, jos itse haluaa vetää savua keuhkoihinsa ei se minusta kuulu kenellekään. Tietenkään kenenkään tupakoitsemattoman ei tarvitse kärsiä tupakoinnista, se on ihan selvä asia.Tupakoitsijoiden ahdistelulla saadaan ennen pitkää aikaa se, että ihmiset polttavat uhmamielelläkin.

Tupakka ei myöskään ole pelkästään fyysinen riippuvuus, siihen liittyy paljon tunnepuolen asiota ja sen takia siitä onkin vaikea päästä eroon. Tupakka on monesti tupakoitsijan ystävä silloin kun ahdistaa tai jännittää tai on ilon hetkin, ja siihen voi luottaa, koska sehän lievittää tietenkin tuttuun tyylinsä nikotiinin tuskat, jotka ihmisen mielessä muuttuvat hyväksi oloksi. Sehän ei petä, niin kuin ihmiset saattavat pettää, vaan tuottaa aina toivotun tuloksen.  Tämä puoli olisi ymmärrettävä tupakkavalistuksessa, ennen kuin se on oikeasti tehokasta.


Kommentit

Suositut tekstit