keskiviikko 16. toukokuuta 2007

Epämiellyttävä totuus keskuudessamme


Tänään tulee telkusta Al Goren tähdittämä Epämiellyttävä totuus -elokuva. Sinänsä yllättävää kyllä neloselta, kun 4D-dokumentit eivät ole tasollaan päätä huomanneet. Tosin pohjat taisi vetää Subtv omalla dokumentillaan Masturbointi pilasi elämäni.

Minun täytyy häpeäkseni tunnustaa, etten ole vielä nähnyt Al Goren proggista. Sehän taitaa olla vähän niin kuin kansalaisvelvollisuuskin pikkuhiljaa. Yritin etsiä Tampereen kaupungin sivuilta ekologinen jalanjälki-testiä virittäytyäkseni tunnelmaan, mutta näytti olevan remontin alla. Suomalaiset ovat tainneet siis herätä ilmastonmuutokseen, kun testiäkin laajennetaan. Mielenkiintoista muuten, että Al Gore on lähtenyt ilmastonmuutoksen mediamieheksi aika tylsän varapresidentti-imagonsa jälkeen. No, tärkeintä, että joku amerikkalainen on kiinnostunut asiasta, kun heistähän tämänkin homman edistäminen on kiinni. Vielä kun kiinalaisetkin saisi asiasta kiinnostumaan.

Ilmastonmuutos kuuluu taas kategoriaan "miten niin uusi ilmiö". Asia on ollut tiedossa jo pidemmän aikaa, mutta nyt asia on ikäänkuin uutena framilla. Miksi kaikkeen täytyy herätä vasta sitten, kun on melkein liian myöhäistä. Tuntuu, että nykyään ns. tavallinen kansa ei ole kiinnostunut mistään, ellei media sitä väkisin tyrkytä heille. Ilmansaasteet tappoivat Lontoossa jo 50-luvulla satoja ihmisiä, eikä Suomessakaan ole ollut herkkua elää teollisuuspaikkakunnilla ennen minkäänlaista saasteiden puhdistusta. Ilmastonmuutokseen herätään kuitenkin vasta, kun sitä ei voi olla enää huomaamatta.

En haluaisi olla kyynikko, mutta ilmastonmuutoksella haetaan poliittisia irtopisteitä taas vaihteeksi. Jopa "teollisuusmiesten ystävät ry" Kokoomus on asiaa ajamassa. Päätöksenteon hetkellä vaan ekologinen ajattelu monesti unohtuu. Pääkaupunkiseutu vastaa pääosasta maan liikennesaasteista ja kaiken a ja o olisi, että joukkoliikenteestä tehtäisiin entistä houkuttelevampaa. Että saataisiin ne keski-ikäiset örmyäijätkin ratin takaa pois. Tosin taitaa olla turha vaiva, kun yksityisautoilun kannattajilla on niin kova edustus sekä eduskunnassa että valtuustoissa. Maakunnissa joukkoliikenne ei ole sinänsä edes järkevä vaihtoehto, kun väestö hupenee ja etäisyydet kohtuuttomia. En ole mikään "ympäristöterroristi", mutta jokapäiväisestä elämästähän muutos lähtee kaikissa asioissa tässä elämässä.

Itsekin täytyy tunnustaa, että olen ympäristöasioissa myöhäisherännyt. Kuljen onneksi sentään joukkoliikenteellä ja tuotan aika vähän jätettä, vaikka sinkkuja joidenkin tutkimusten mukaan pahimmaksi saastuttajiksi väitetäänkin. Heikkoutenani täytyy tunnustaa valmisruokien oston. Myönnän rehellisesti olevani uusavuton, en yksinkertaisesti osaa tehdä muuta kuin makaronilaatikkoa tai muuta superyksinkertaista.

Jos jotain ilmastonmuutoksen saamasta mediajulkisuudesta on hyötyä, niin että ihmiset alkavat ajatella asiaa ja miten voivat itse muuttaa elintapojaan. Tosin vaikea olla ajattelematta, kun sääkin on mitä ihmeellisin nykyään. Välillä on kylmää ja sitten taas tosi kuumaa. Joko aika on kullannut muistoni tai sitten jotain on tosiaan tapahtumassa ympäristössämme.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti