torstai 24. toukokuuta 2007

Mitä diktaattoreiden takana on?Olen jäänyt koukkuun maanantaina ykköseltä tulevaan Albert Speeristä kertovaan minisarjaan. Niille, jotka eivät tiedä kuka Albert Speer oli, niin hän oli Hitlerin hoviarkkitehti ja loppuvaiheessa myös Saksan sotateollisuuden suunnittelija. Ihmeitä tämä Hitlerin henkilökohtainen ystävä tekikin, rikki pommitettu maa lisäsi sotatuotantoa vuosi vuodelta melkein loppuun asti.

Speer teki varmaan myös ensimmäisiä onnistuneita imagon muokkauksia. Melkein kaikki sotasyyllisethän hirtettiin, mutta pakkotyövoimasta vastannut onnistui paljolti hyvällä esiintymisellään ja tunnustamalla syyllisyytensä, ei tosin pakkotyövoimaan, saamaan vain 20 vuoden tuomion, kun muut tekivät itsestään idiootin kiistämällä kaiken. Mutta se Speeristä...

Minua on aina kiehtoneet diktaattorit. Ja tuntuu kiehtovan monia muitakin. Kirjastossa työskentelevä sisareni sanoi minulle kerran, että kun esimerkiksi Kolmannesta valtakunnasta ilmestyy uusi kirja, syntyy hetkessä varausjonot. Tai lähinnä minua kiehtoo diktaattoreissa se, miten heistä tuli sellaisia kuin heistä tuli. En voisi meinaan tuntea enempään vastenmielisyyttä esimerkiksi natsismia kohtaan kuin tunnen.

Joitakin yhdistäviä tekijöitä heidän taustastaan löytyy. Monesti isä on ollut liian ankara tai kokonaan poissaoleva. Äiti on yleensä ollut liian palvova tai sitten liian ankara myös. Kouluissa he eivät ole viihtyneet, vaan osuneet oikeaan paikkaan/ryhmittymään oikeaan aikaan. Diktaattorit ovat olleet aina tilanteen mestareita. Ilman historian puitteita Hitler ja Stalin eivät olisi koskaan päässeet valtaan. Diktaattorit ovat myös vähintään jonkun tason psykopaatteja, empatiakyvyttömiä ja ainakin Stalin viimeisen päälle vainoharhainen, joka tapatti surutta tai ajoi itsemurhaan läheisimpiäänkin. Hitler jopa melkein koko kansansa.

Jos diktaattorit ovat ainakin länsimaiden osalta mennyttä aikaa, niin kodeista ja työpaikoilta eivät. Ainahan sitä saa lukea "hirmuhallitsijoista", jotka rääkkäävät armotta perhettään ja työtovereitaan. Käsittääkseni nämä "psykopaatit" vielä etenevät urallaan hyvin tai ovat ulkoisesti unelmamiehiä/vaimoja.

Empatiakyvyttömyys ja valta hinnalla millä hyvänsä siis ei ole minnekään kadonnut, vaikka mittakaava on pienempi kuin näillä historian hirmuhallitsijoilla. Nykyisin asiat hoidetaan vain ulkoisesti siistimmin. Ihmisluonne on näissä ikävissäkin sfääreissä sama aina.

PS. Olenkohan minäkin joutunut kiinalaisten verkkohyökkäyksen kohteeksi Kiina-blogini takia, kun siihen koko ajan yritetään laittaa roskakommentteja :)

PS.PS. Luojan kiitos se Nigtwish sai nyt julkistettua sen uuden laulajansa. Alkoi pikkuhiljaa jo väsyttämään vatvominen. Mulle olisi kyllä kelvannut Tarjankin jatkaminen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti