sunnuntai 17. kesäkuuta 2007

Mikä se suomalainen on, joka ei mökillä viihdy


Lähestulkoon jokainen pakinoitsija on kirjoittanut kesäisin mökkeilystä. Ajattelin siis minäkin kantaa korteni kekoon, oli se sitten tarpeellista tai ei. Mökkeilyhän on suomalaista jos mikä, vaikka kait venäläisetkin hyvin datsoillaan viihtyvät. Onkohan muuten mökkeilyn historiaa tutkittu. Minua ainakin kiinnostaisi tietää, mistä mökki-intoilu juontaa juurensa.

Joitakin omia olettamuksiani voin tietenkin mökkeilystä kehittää. Meillä taitaa olla vähän samanlainen luonto kuin muuttolinnuilla. Haluamme vähintää kerran vuodessa karistaa talvehtemispaikkamme pölyt jaloistaan. Tässä tapauksessa kaupungin. Toisaalta maalla asuvillakin on kesämökkejä. Eli miten asian nyt selittäisi. Oikein yksinäisyyden ja rauhan kaipuukaan ei käy selitykseksi. Kaupungissa jos missä saa olla yksin ja omissa oloissaan. Päätykäämme siis siihen olettamukseen, että MP3-kansa haluaa palata luontoon oikein Rousseaun hengessä.

Joillakin mökkeily menee kyllä pahasti överiksi, kun ei oikein tiedä, asuvatko jo mökissä vai kotonaan kaupungissa. Sitten on myös näitä megamökkejä, joissa on parempi varustelu kun monessa vakinaisessa kaupunkiyksiössä. Minusta mökkeilyyn täytyy kuulua tietty epämukavuus. Sittenhän sitä tietää olevansa maalla oikein kunnolla ja arvostaa posliinipyttyäkin ihan eri tavalla kun palaa takaisin "sivistykseen". Hyttysten paukamat paperinpyörittäjän iholla tekevät vain hyvää ja ulko-wc:n jokavuotinen tyhjentämisvuoro on suorastaan kunnia-asia.

Mökkeilyyn ja kesään kuuluu erottamattomasti myös saunominen. Sanonta, että jos ongelmat ei saunomisella lähde, niin ei sitten millään. Se pitää paikkaansa. Saunassa on jotain kivan masokistista ja puhdistavaa. Olen vanhemmiten jäänyt pahasti koukkuun saunomiseen. Kerran sain kavereilta "moitteita", kun olisi pitänyt lähteä ravintolaan. Mielummin jäin kotiin saunomaan, kun olin sen kerran ehtinyt jo lämmittää. Ei kai nyt hyviä löylyjä kannata hukkaankaan heittää.

Mökit ovat erittäin tapaturma-alttiita paikkoja. Joka kesä kotikuntaan tulee laskuja mökkikuntien terveyskeskuksista. Silloin kun kaikki konttorirotatkin innostuvat rakennuspuuhiin. Omallanikin mökillä suvun miehillä on joka kesä jokin loppumaton rakennusprojekti menossa. Mikähän suomalaisten rakennusinnossa muuten on? Varsinkin suomalaisilla miehillä on loppumaton tarve rakentaa ja nikkaroida jotain. Itsekin rakentaisin varmaan, jos vain osaisin. Onneksi sentään osaan saunan lämmittää ilman bensiinin apua. Kai sekin on jo alku.

Kesämökille itsekin kesällä suunnistan. Koko kesää tuskin maltan mökillä viettää. Kesä kun on niitä harvoja aikoja, kun kaupungitkin vaikuttavat viehettäviltä paikoilta, kun ihmiset ovat iloisia ja kaikki värikästä. Kesä on siitäkin hauskaa aikaa, että silloin suomalaiset lakkaavat pingottamasta ja ovat luovalla tavalla hulluja, kun on näitä kaiken maailman suopotkupalloja ja muita. Vanhempien mökin lisäksi lähden kavereiden kanssa juhlistamaan kolmekymppistä elämäntaivalta. Siitä tulee varmasti hauskaa kamppailla viimeiset päivät kaksikymppisenä.

Positiivisen hullua ja kivaa kesää kaikille :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti