Esan musiikillinen maailmankuva


Eräs neiti A pyysi minulta vinkkejä hyvistä levyistä. Tai en tiedä kuinka paljon täytyi edes pyytää. Minähän puhuisin ja kirjoittaisin musiikista varmaan loputtomiin pyytämättäkin. Nyt kun aloin miettimään asiaa, niin taidan olla toivottoman tehtävän edessä. Hyviä levyjä kun on niin tuhottomasti. Niinpä taidan laittaa listausta artisteista ja bändeistä, jotka ovat minuun vaikuttaneet. Laitetaan tähän taas kymmenen, niin ei veny loputtomiin. Onkohan minusta tulossa virkamieslistausfriikki ;) Kaikki täytyisi listata... Noh, tai sitten vain laiskuus, kun ei näin maanantaina jaksa intoutua hirveisiin aivorevittelyihin...

1. Beatles. Eipä sitä voi muustakaan aloittaa. Vuodesta -67 lähtien kaikki levyt timantteja. Henk.koht. suosikkibiisit: Across the Universe, A day in the Life, You´ve got to hide your love away. Tässä vain muutama.

2. Oasis. Beatlesin perillinen ja pirun hyviä biisejä varsinkin bändin alku-uralta. What´s the story morning glory-levyllä ei yhtään huonoa biisia. Kannattaa myös kuunnella Masterplan-levy. Täynnä helmiä. Henk.koht.suosikkibiisit: Wonderwall, Champagne Supernova, the Masterplan.

3. Doors. Jos tästä bändistä ei pääse eksistentiaaliseen itsetutkiskeluun niin ei mistään. Bändin uran kruunaa hieno karhea blueslevy L.A.woman. Henk.koht.suosikkibiisit. Break on through to the otherside, L.A.woman.

4. Frank Sinatra. Vähemmän rock´n´rollia, mutta munaa senkin edestä. Sinisilmässä oli sitä tyyliä. Henk.koht.suosikkibiisit: My way, Strangers in the night.

5. Bob Dylan. Rock-koulun peruslähtökohtia. Epätasainen levystö, mutta kuusikymmentäluvun puolivälistä seitsemänkymmentäpuoliväliin voi kuunnella huoletta. Henk.koht.suosikkibiisit: I´ll be your baby tonight, simple twist of fate.

6. Dave Lindholm. Sitten edes vähän kotimaista. Daven kynästä ovat lähteneet Suomen kauneimmat rock-biisit yksinkertaisesti. Herkkyyttä ja näkemystä. Henk.koht.suosikkibiisejä: Pieni ja hento ote, Ja sinun äänesi.

7. Elvis Presley. Kuningas täytyy joka listaan liittää. Levyjä hirveästi, mutta tasaisen hyviä vähän. Burning Love-levy täynnä ainakin helmiä. Henk.koht.suosikkibiisejä: You gave a mountain, If I can dream.

8. Nick Cave. Viime aikojen uudelleen löytöjäni. Greatesti hits-levyltä löytyvät kaikki hyvät biisit. Antaumuksellista näkemyksellisyyttä ja aitoa taiteilijaromanttisuuttakin löytyy Cavelta. Henk.koht.suosikkibiisini: Are you the one that i have been waiting for?, Henry Lee, Nobodys baby now.

9. John Lennon. Yksi beatle vielä erikseen. Lennoninkin soolotuotanto epätasaista, mutta timantteja löytyy. John Lennonissa on sitä raakaa tunnetta, jonka harva saa itsestään ulos. Imagine-levy ehkä paras. Henk.koht.suosikkibiisejä:  God,  Stand by me, Jealous guy, Nobody loves you when you´re down and out.

10. Marvin Gaye. Yksi soul-laulajakin täytyy joukossa olla. Marvinilla ehkä kuitenkin enemmän hyviä biisejä kuin toisella soul-mestarilla Otis Reddingillä. Marvin Gayn kohtalo olis soul-laulajallekin synkkä, mutta tämä mies laulaa niin sydämestä, ettei sitä voi tuntematta edes kylmässä pohjolassa.What´s going on levy erittäin hyvä.  Henk.koht.suosikkibiisejä: What´s going on, Let´s get on.

Tässä siis näitä. Vaihtelua voi olla mielialan mukaan, mutta näistä kai musiikillinen maailmani on saanut alkuunsa. Sen jälkeen on tullut paljon muitakin hyviä. Aika old-timer-painoitteinen, mutta minkäs sille tekee, jos ennen tehtiin parempaa musiikkia... Listalle ei myöskään tullut yhtään naisartistia, ihme kyllä, vaikka naistenkin tekemästä musiikista pidänkin. Mainittakoon Janis Joplin, Sinead O´Connor tai Carole King.



Kommentit

Suositut tekstit