Elokuvia tuli katseltua



Tällä viikolla katselin kaksi eri tavoilla vaikuttavaa elokuvaa. Gus van Santin Elephantin ja Ang Leen Brokeback Mountainin. Olen tykännyt molempien ohjaajien aikaisemmistakin elokuvista. Kummassakin elokuvassa oli hyvin kirjoitettu tarina ja ihan omanlaisensa tunnelma.

Elephant-elokuva tuntui vähän niin kuin unelta. Ne, jotka eivät ole elokuvaa nähneet, niin se kertoo tästä ampumavälikohtauksesta Columbine-yläasteella Amerikassa. Samasta aiheestahan Michael Moore teki dokkarinkin. Oppilaat ikään kuin kävelivät vain kohtaloaan kohti. Toisaalta myös ampujia ymmärrettiin jollain tasolla. On muuten ihmeellistä, että Amerikassa aseita saa postimyynnistä. Ei ihme jo ko. tapauksia kouluissa sitten tapahtuu. Varsinkin kun Amerikassa "suosittuna" olo on niin tärkeää. Tykkäsin elokuvassa myös siitä, että se ei perustunut yli-ikäisiin tähtinäyttelijöihin. Kaunis elokuva, niin kuin leffan minulle lainannut henkilö sanoi.

Brokebackin mountainin juonen varmaan kaikki tietävätkin. Siinä ne kaksi cowboyta rakastuu toisiinsa. Minusta elokuvan pystyy kaltaiseni heteromieskin hyvin katsomaan. Monet miehet haluaisivat sen katsoa, mutteivat kehtaa. Aika hyvä idea muuten laittaa homosuhde machoimmista machoimpaan genreen - lännenelokuviin. Sinänsä tarina oli aika surullinen. 60-luvulla jouduttiin elämään kaksoiselämää. Aika väärin on vaimojakin kohtaan. Tosin eiköhän samanlaisia kaksoiselämän eläjiä ole nykypäivänäkin riittämiin. Sinänsä hyvä, että homoista on tehty vähän erilaisiakin elokuvia kuin ne naismaiset hihhulit, minkälainen kuva homoista yleensä on.

Katselin myös Crazy in love-elokuvan. Kannessa elokuvan kehuttiin olevan erilainen rakkaustarina - autistisen ihmisen ja asperger-ihmisen. Pääosan Josh Hartnett ei päässyt kyllä lähellekään Sademies-elokuvaa autismin kuvauksessa. Diagnoosikin vaihtui elokuvan kestäessä.
Nykyisin sitä on aina muuten tyytyväinen kun onnistuu löytämään näkemyksellisiä elokuvia. Kauppojen dvd-hyllyistä kun löytyy monesti vain aika surkeita esityksiä.

Ensi viikolla minulla onkin luvassa oikein kulttuuriviikko. Keskiviikkona menen kuuntelemaan Dave Lindholmia ja torstaina menen Dali-näyttelyyn. Innostuin Dalista, kun näin hänestä kertovan dokumentin. Espanjasta tuntuvat löytyvän kaikki näkemyksellisimmät (tai omalaatuisimmat) taiteilijat kuten Dali, Picasso ja Goya.


Kommentit

Suositut tekstit