Suomi väkivallan sodassa


Taas Suomessa tapahtui joukkosurma. Tosin tässä Espoon tapauksessa taisi olla kyse jatketusta kostosta ja vihasta. Liekö näidenkään surmien todelliset motiivit selviävät koskaan. Ei oikein enää tiedä, mitä sanoa tästä suomalaisesta todellisuudesta. Surmaaja ei kyllä ollut tällä kertaa suomalainen vaan Kosovosta.


Joukkosurmista on valitettavasti tulossa suomalaista arkipäivää, se hetki vielä tulee, jolloin näistä ei jakseta edes enää uutisoida näyttävästi.


Samalla on herännyt kysymys omasta turvallisuudesta. Työskentelen työpaikassa, joka on tekemisissä enemmän tai vähemmän yhteiskuntaan ja ihmisiin pettyneiden ihmisten kanssa. Ei sitä tiedä, mikä päivä työpaikallekin tulee joku ammuskelemaan, kun uhkaajiakin on käynyt.


Ei voi jälleen olla ajattelematta, ruokkiiko raskas uutisoiminen näitä otollisia joukkosurmaajia. Halutaanko murhat tehdä mahdollisimman näyttävästi, kun suunnitellaan joka tapauksessa itsemurhaa. Suututtaa, että näitä joukkosurmaajia ei koskaan saada tuomiolle.



Suomalaismiehiä on yksin syyllistetty perheväkivallasta, mutta tässä tapauksessa näimme, että taitavat sen muutkin kansallisuudet. Kyse on henkilökohtaisesta ominaisuudesta, eikä kansallisesta ominaisuudesta. Tässä tapauksessa vieläpä poikkeuksellisen sairaalla tavalla.


Sinänsä rasismia on Espoon tapahtumien jälkeen turha herätellä, kun joukkosurmat on useimmiten tehty suomalaisen toimesta. Kosovolaisampujan kokemuksista kotimaassaan on vaikea mennä sanomaan, onko niillä ollut vaikutusta teon raakuuteen. Ehkä ulkomaalaispolitiikasta Espoon jälkeen voidaan keskustella muutakin kuin silmät sulkevalla tavalla.


Silmänsä Suomen yhteiskunnallinen kerma on sulkenut joukkoampumisten suhteen. Kommentit näiden ampumisten harvinaisuudesta herättivät itsessäni suuttumusta. Erään kriisipsykologin mielestä lapsille olisi kerrottava kuinka turvallista Suomessa on. Onko todella? Presidentti Halonen ei uuden vuoden puheessaan maininnut sanallakaan tapauksesta, ja muutkin valittelivat vain tapahtunutta. Onko Suomessa kaikki aina vain hyvin, kun keskustelua käydään samoilla kuluneilla korulauseilla.


Suomen maabrändityön voisi lopettaa. Ei Suomesta muuta uutisia maailmalle enää pääse kuin järjetön väkivalta, josta joukkoampumiset ovat vain huippu. Suomessa käydään väkivallan sotaa, sitä eivät mitkään aselainmuutokset muuta. Kun ihminen halua tappaa, löytää se aina keinot. Ja kun ihminen vihaa, se vihaa.

Kommentit

Suositut tekstit