Loisesta luokkatiedottomaksi


Hesarin kuukausiliitteessä oli erinomainen artikkeli talollisten ja maattomien tiestä nykypäivään. Mitä yli sadan vuoden takaisten ihmisten jälkeläiset ovat tänä päivänä? Osoittautui, että maattomien jälkeläiset eivät ole hekään päässeet sinne korkeimmalle portaalle. Entisajan maattomille oli monia nimiä. Oli loisia, mäkitupalaisia ja vaikka mitä. Yhteistä heille oli, että heidän tuli oli näkymättömiä ja riittävän nöyriä kunnon ihmisten edessä, joita edusti talollisten lisäksi sivistyneistö ja tietenkin porvarit.

Mutta kyllä sellaisille ihmisille, jotka eivät täytä yhteiskunnan kunnon ihmisen normeja toden totta löytyy nykyisinkin. Maaseudulta on siirrytty vain kaupunkeihin. Suomessa on hellitty kuvaa tasa-arvoisena yhteiskuntana, jossa ei ole luokkajakoa. Sellainen on ja se on vahvistumaan päin. Ihmiset eivät vain itse tiedä edustavansa jotain luokkaa. Osa ei edes tunne olevansa ihminen, tai ainakaan millään tavalla arvokas sellainen. Se osataan kyllä näyttää, kun et ole ns. yhteiskuntakelpoinen.

Maattomia käytettiin kausiluontoisina vuokratyöläisinä. Ja kovasti tänäkin päivänä halutaan solmia määräaikaisia työsuhteita ja käyttää henkilöstövuokrausfirmoja. Aikaisemmin koulutus takasi tien parempaan elämään. Ja koulutukseen oli vaikea päästä. Varsinkin jos sattui syntymään köyhäksi. Nyt edes koulutus ei takaa automaattisesti parempaa elämää ja hyvää työpaikkaa. Muistan joskus lukeneeni tohtorista, joka siivosi elääkseen.

Noille maattomille on löydetty aikojen muuttuessa kauniimpia nimityksiä. Nykyisin puhutaan syrjäytyneistä, kuntoutujista ja vaikka mistä. Asia tarkoittaa vain samaa. He eivät edusta sitä kuvaa, mitä yhteiskuntamme hyvinvoivat haluaisivat yhteiskuntamme edustavan.

Heidät löytää niistä kaupungin vuokra-asunnoista, joihin kukaan muu ei halua enää mennä. Heitä pidetään laiskoina, koska "nauttivat" yhteiskunnan apua. Hehän saavat aivan liikaa toimeentulotukea. Tunnemmehan monta toimeentulotuella ja peruspäivärahalla rikastunutta. He eivät ota itseään niskasta, juopottelevatkin. Ihan niin kuin ne loiset silloin joskus.

Luokkatietoisuutta Suomessa ei tunneta oikein kunnolla, vaikka sitä on yritetty lietsoa. Luokkatietoisuus katosi 70-luvun taistolaishuuman jälkeen. Suomalaiset ovat harvinaisen yhteiskunnallisesti lamaantunutta kansaa. Heitä ei herätä oikein mikään. Hesarin kirjoituksessa puhuttiin, että peruskoulu poisti luokkajaot. En tiedä. Muistaakseni silloin 30-luvulla kommunistien kakaroita yritettiin jo kasvattaa isäänmaalliseksi oikein kovin ottein. Luokkajaot poistuivat samaa tietä kuin muukin yhteisöllisyys. Ei kukaan kuulu enää oikein mihinkään.

Minunkin kai pitäisi kuulua artikkelin mukaan noihin maattomien jälkeläisiin, sillä en tunne juuriani kovinkaan kauas taaksepäin. Paremman väen jälkeläiset kuulemma tuntevat.


Isäni puolelta olen ehta savolainen molemmilta puolilta. Käsittääkseni isoisäni joutui poistumaan kotitilaltaan Leppävirralta, koska tuohon aikaan maatilan sai aina vanhin poika. Hän seilasi sittemmin kuulemma kapteenina Saimaalla, kunnes osti tilan Heinävedeltä 50-luvulla. Äitini on stadilainen, mutta hänen äitinsä on Lappajärveltä. Äidinisän taustasta ei oikein tarkasti tiedetä, kun käsittääkseni oli ns. huutolaislapsi. Jostain pohjoisesta Lapista kumminkin luulisin. Ammatiltaan muuten lasinpuhaltaja. Mutta ei sukuni tausta mitenkään rikas ole, jota sitäkin hävetään suvun taustassa artikkelin mukaan. Köyhästä taustasta ollaan puolestaan Suomessa ylpeitä. Täällähän on tapana riidellä, kenellä on ollut kovin elämä.

PS. Kuten kuvasta näkyy onnistuin löytämään amerikkalaisen gheton korsolaisesta parkkihallista. Korsosta ollaan muuten puuhaamassa elokuvaa Dome Karukosken toimesta. Ja kuten olettaa saattaa, päähenkilö on korsolainen ammattikoululaispoika. Onpas yllättävää.

Citymarket on todennut, että ajat ovat muuttuneet. Lehtimainoksessa muun äitienpäiväsälän seassa kaupattiin äideille lahjaksi reippaasti Lapin Kulta -kaljasalkkua. Niin, mistäpä niitä pullantuoksuisia äitejä enää löytäisikään?

Mutta jotta ette täysin masentuisi, niin katselkaa vaikka söpöjä vauvoja netistä tästä.


 


Kommentit

Suositut tekstit