Suuri ja ainoa EU-vaalikonetesti aka ehdokasta etsimässä


Näin EU-vaalien kynnyksillä yritän nostattaa vaalikiimaa. Päätin testata netin EU-vaalikoneet. Niinkin demokraattisella tavalla kuin googlaamalla hakusanan EU-vaalikoneet ja valitsemalla viisi ensimmäistä vaalikonetta. Taustamusiikiksi pyöräytin levylautaselle Carpentersia, että selviytyisin mahdollisimman vähin vaurioin urakasta.

Huomasin tulleeni aika EU kriittiseksi vastaillessani kysymyksiin. Kysymyksissä oli kaikissa vaalikoneissa 20-30 joten kilpailevia vaalikoneita on tarkkailtu. Kukapa jaksaisi satoihin kysymyksiin vastatakaan. Vaalikoneet ovat tulleet jäädäkseen ja EU-vaaleissa niillä voi olla ratkaiseva merkitys, kun yksikään puolue ei ole ainakaan vielä aloittanut massiivista katukampanjointia.

Ensimmäiseksi tuputettiin Kokoomuksen eurovaalikonetta. En tiedä, onko Kokoomus sitten maksanut Googlelle vai onko niin hyvät koodaajat sivustolla, että tulee ekaksi vaihtoehdoksi. Visuaalisesti sivut ovat parhaimmat ja noudattelevat Kokoomuksen visuaalista ilmettä. Sivujen musiikki on hirveätä ja häiritsee paljon. Musiikki tulee vieläpä silmille heti sivuille mentyä.

Ehdokkaita en päässyt valitsemaan, kun en löytänyt Kokoomuksen listalta kolmea minua kiinnostavaa ehdokasta. Näin olisi pitänyt tehdä, seurata heitä ja tehdä valinta sitten vaalien lähestyessä. Sinänsä hauska idea, mutta ihmiset haluavat tiedon heti. Plussaa kokkareille puolueen helposti löydettävistä tavoitteista ja muutenkin tiedon löytyminen oli helppoa. Facebook oli myös käytössä.

Seuraava testisivusto oli Hesarin vaalikone. Sivusto ei visuaalisuudellaan räisky, mutta on toimiva ja vaalisivustojen perinteitä kunnioittava. Kysymyksiä voi skipata, mikä on hyvä asia. Tässä vaalikoneessa kolme sopivinta ehdokasta oli minulle Tauno Mehtälä ja Leena Palonen Köyhien asialla -puolueesta sekä Jani Sievinen demareista.

Maikkarin vaalikone erottuu muista. Siinä mielipiteiden vastaavuuden voi määritellä viivatekniikalla hiirellä klikkaamalla. Se on helppoa. Viiva vain pompahtaa helposti ohi huonommalla hiirellä. Mutta olemme palanneet Punaisen viivan aikoihin, nyt se viiva väännetään vaalikopin sijasta netissä. Tässä vaalikoneessa kolme sopivinta ehdokasta minulle olivat Juha Sandberg ja Vuokko Piippolainen Vasemmistoliitosta sekä Kauko Nelimarkka Suomen Senioripuolueesta.

YLEN vaalikone kuuluu myös sarjaan tuttu ja turvallinen. Sen etuna on, että voi lopettaa vastaamisen kymmenen kysymyksen jälkeen ja saada jo silloin tiedon itselleen sopivista ehdokkaista. Tässä vaalikoneessa minulle sopivimmat ehdokkaat olivat Juha Sandberg Vasemmistoliitosta, Helena Tornberg Keskustasta ja Pirkko Mattila Perussuomalaisista.

Koska asialliset vaalikoneet loppuivat googlaamalla kesken, valitsin omavaltaisesti viimeiseksi testattavaksi IRC-gallerian sivut. Nehän kohahduttivat jo kannabiskysymyksellään.

Sivut olivat testatuista minusta parhaimmat. Kysymyksiin oli kunnon johdanto ja kysymykset olivat asetettu parhaiten. Tässä sivustossa saattoi myös jättää vastaamatta joihinkin kysymyksiin. Miinuksena tietty vaikealukuisuus ja musta tausta. Tässä koneessa saattoi etsiä itselleen sopivinta puoluettakin. Minulla se oli Suomen Senioripuolue. Joten se nuorekkuudestani. Vaalikoneen minulle antamat ehdokkaat olivat kuitenkin Kari Kärkkäinen Kristillisdemokraateista ja Ensio Mäntykangas sekä Veli-Pekka Natunen Köyhien asialla -puolueesta.

Vaalikonetestin perusteella minun pitäisi siis äänestää Juha Sandbergia vassareista. Sama tulos tuli jopa kahdesta eri vaalikoneesta, vaikka yritin pitää mielipiteeni vakiona samanhenkisissä kysymyksissä eri vaalikoneissa. Toisaalta sain paljon Köyhien asialla -puolueen ehdokkaita kolmen parhaan joukkoon vaalitestissäni.

Vaalikoneiden perusteella en kuitenkaan tee päätöstäni äänestämisestä. Minut täytyy käännyttää ja vakuuttaa jollain muulla tavalla. Yksi ääni liikkuu Vantaalla vapaana. Hurmatkaa minut.

PS. Illalla odottaa Lynyrd Skynyrdin keikka. Syksyllä odottaa myös Tuomari Nurmion akustinen keikka. Kesällä olisi taas NIIN hyviä bändejä tulossa, mutta liput ovat tolkuttoman kalliita ja karsintaa tehtävä.

Mutta kuunnelkaa tästä perjantaina telkusta tulevan Piano-elokuvan musiikkia. Muistan katsoneeni Piano-elokuvan silloin kauan sitten elokuvateatterissa ja oli varsin vaikuttava.


Kommentit

Suositut tekstit