Ja hänen viimeiset sanansa olivat...



Lahtelaiselta kirpputorilta löysin Minä elän ja muita viimeisiä sanoja -kirjan, jonka on kirjoittanut Simo Ylikarjula. Nimensä mukaisesti kirja kertoo ihmisten viimeisistä sanoista.

Silloin kun ajat olivat maagisempia ja vähemmän arkipäiväisempiä muuta kuin kuoleman edessä viimeiset sanat merkittiin muistiin. Jokainen voi itse päättää, kuinka totuudenmukaisia viimeiset sanat ovat ja kuinka moni sanoja pystyy sanomaan kuollessaan. Mutta kuolleen kuninkaan sanoja niinkuin muidenkin valtaa omaavien sanoja saatettiin hyvinkin käyttää kuoleman jälkeen elävien valtataisteluun.

Erityisen ansiokkaaksi Ylikarjulan kirjan tekee se, että hän on nähnyt vaivaa löytääkseen muidenkin kuin valtaapitävien tai suurten taiteilijoiden viimeisiä sanoja. Äänessä ovat kuolemaantuomitut, natsirikolliset ja taskuvarkaat jopa maahanpudonneiden suihkukoneiden lentäjät. Ylikarjula on ammatiltaan hengenmies, joten papit, marttyyrit ja paavit ovat kirjassa hyvin edustettuna.

Kuoleman tullessa mielessä ovat harvemmin ajankohtaiset urheilutulokset. Kirjan perusteella viimeiset sanat täyttyvät vihasta tai rauhasta ja toivomuksestakin kuoleman tullessa. Mutta ihan arkipäiväisyyksistäkin, osa toivottaa vain hyvää yötä. Viimeisistä sanoista löytyy suurta rakkautta ja loppuun väsyneen ihmisen helpotusta.

Varsinkin kuolemaantuomitut ovat löytäneet rauhan sisällään, koska heillä on ainoana täysin mahdollisuus valmistautua kuolemaansa samoin kuin itsemurhan tehneillä.

Kuoleman edessä olemme hiljaa, emme vain hetkeä ennen.

Ohessa lainauksia kirjasta:

Wolfgang Amadeus Mozart:
Kuoleman maku on kielelläni. Tunnen jotakin, joka ei ole tästä maailmasta.

James Joyce:
Eikö kukaan ymmärrä?

Edith Södergran: Älä unohda minua nyt, väkevä myrsky.

William Randolph Hearst: Ole hyvä ja pysähdy San Simeonissa ja tarkasta paikka. Haluan olla varma, että siellä kaikki on kunnossa.

Maiju Lassila: Kun kuolen, kuolen syyttömänä, sillä tiedän tarkoittaneeni parasta.

Eugene O´Neill: Tiesin sen. Syntynyt hotellihuoneessa - ja Jumala varjelkoon - kuollut hotellihuoneessa.

John Barrymore: Kuollako? Sanoisin: ei, rakas ystävä. Ei yksikään Barrymore sallisi sellaisen sovinnaisen asian tapahtua itselleen.

Sammy Davis Jr: Älä itke takiani. Minä tanssin taivaassa.

Jane Seymour: Ei, pääni ei ole koskaan tehnyt maanpetosta, mutta jos haluatte sen, voitte ottaa sen.

Sergei Rahmaninov: Kuka soittaa?

Vladimir Majakovski:
En suosittele sitä muille.

Kommentit

Suositut tekstit