Tahtoni on...


Jonkin aikaa harkittuani, päätin kesän korvilla tehdä itselleni hoitotahdon. Tarkoittaa, että jos/kun joudun sellaiseen tilaan, etten itse kykene määrittämään tahtoani, minulla on paperi, jossa kerron, miten minua saa/ei pidä hoitaa.

En ole toivottavasti joutumassa tällaiseen tilaan pitkään aikaan, mutta jokainen päivä muistuttaa, että tilanne voi silmänräpäyksessä muuttua. Voin joutua kolariin, päästäni voit katketa verisuoni. Mahdollisuuksien kirjo on lukematon.

Koen myös epämiellyttävänä sellaisen elämän, joka ei olisi oikein elämää. En ymmärtäisi tai nauttisi elämästä yhtään, mutta jonkun muun henkilön tahdon mukaan minua pidettäisiin keinotekoisesti elämässä kiinni. Eihän se olisi minun tahtoni ja turhaa kaikin puolin.

Jo aikaisemmin olen tehnyt elintenluovutustestamentin. Tämä tietenkin edellytyksellä, että sisuskaluistani on enää kenellekään siinä vaiheessa iloa, kun lähdön hetki koittaa. Mutta ajatuksen ruumiini testamenttaamisesta lääketieteen opiskelijoiden leikeltäväksi harjoitustarkoituksiin koen jo epämiellyttäväksi, vaikka en itse siinä vaiheessa mitään tietenkään ymmärräkään.

Kun puhuu muille ihmisille hoitotahdostaan, he helposti kokevat sen jonkinlaisena kuolemantoiveena. Kysymys on vain turhan kärsimyksen estämisestä,  sillä ei ole mitään tekemistä kuolemanhalun kanssa.

Yleensä luullaan, että juuri lääkärit tahtoisivat pitää ihmisiä keinotekoisesti hengissä. Omaiset lienevät hanakampia jatkamaan toivotonta hoitoa. Lääkärit ovat tehneet itseasiassa eniten hoitotestamentteja, kun tietävät minkälaiseksi kärsimykseksi elämä voi muuttua. Mutta luopuminen rakkaasta on aina kova paikka, kun tietää, ettei enää koskaan näe rakastaan. Mutta suurinta rakkautta on joskus laskea vapaaksi.

Aina lukee tarinoita empatiakyvyttömistä hoitajista, kun omainen tekee kuolemaa. Kuoleman kohtaaminen onkin hienovaraista työtä yhteiskunnassa, joka on unohtanut kuoleman. Ja sen lopullisuuden. Ja ainutlaatuisuuden. Pahinta mitä voi ajatella, on ns. teollinen kuolema sairaalassa.



Jos joku kiinnostuu tekemään itselleen hoitotestamentin, sen voi tehdä ainakin tällä sivustolla.

Kommentit

Suositut tekstit