maanantai 21. syyskuuta 2009

Vantaan ydintä etsimässä: Myyrmäki


Vantaalla on keksitty erinomainen keino kaupunkilaisille oppia uutta kotiseudustaan. Länsi-Vantaan maita ja mantuja pääsee kartoittamaan Kaupunkipolku-kirjasella, joka toimii nimensä mukaisesti. Opas taisi olla turhankin nurkkakuntainen, sillä onnistuimme eksymään Neiti A:n kanssa sellaisessakin kyläpahasessa kuin Myyrmäki. Itä-Vantaalle ei vastaavia oppaita valitettavasti ole vielä valmistunut, mutta toisaalta Itä-Vantaa on minulle entuudestaan tutumpaa.Hieno keksintö kuitenkin, arkipäiväisen näköisellä omalla kotikylällä saattaa olla mielenkiintoisia tarinoita kerrottavanaan. Kunnianhimoinen tavoitteeni on kiertää kaikki Vantaan kaupunkipolut. Siinä onkin tekemistä, sillä niitä on runsaasti. Ja kiirekin on, kaupunki kuin muuttuu alituiseen, eikä sitä tiedä, onko Vantaata olemassakaan muutaman vuoden päästä. Kylät pysyvät silti, vaikka rajat muuttuvat. Mutta ensimmäisenä Myyrmäkeen.


Tästä mäkipahasesta Myyrmäki on saanut nimensä ruotsinkielisestä alkunimestään Myrbacka.Myyrmäen kirkko. Se on saanut oppaan mukaan vaikutteita saksalaisista barokkikirkoista. Tästä kulmasta katsottuna se näyttää lähinnä meluvallilta.Louhelan asema henkii aikaansa. 70-lukua. Liekö sitä remontoitukaan sen jälkeen. Tässä risteyksessä muuten monet autokoululaiset vapisevat inssiajossa, sillä reitti kulkee useimmiten tästä.Toteemipaaluja lasten- ja nuorten kulttuurikeskus Toteemin edessä.Näissä Myyrmäenraitin kerrostaloissa on Neiti A:n mukaan neuvostoajan kaikua.Legendaarinen Allun Grilli löytyy nykyisin Myyrmäestä. Sehän oli se Mika Häkkisen ensimmäinen sponsori.Myyrmäenraitissa on karua jylhyyttä. 70-luvun suurista suunnitelmista edes jotkut toteutuivat.Myyrmannin tuntevatkin kaikki viimeistään Myyrmannin pommin jälkeen. Tiesittekö muuten, että sen sisätilat on suunniteltu muistuttamaan vanhan ajan pitkää kirkkoa? Muistan kun aikanaan Myyrmannin valmistuessa sitä haukuttiin mastodontiksi. Nythän se on vikisevä hiiri esim. Jumboon verrattuna.


Vanha terveysasema odottaa purkajaansa. Onneksi tässä talorumiluksessa toimii sentään vielä köyhien ruoka-apu.Uudempaa rakennuskantaa Kilterinmäeltä. Tässä talossa voisin  viihtyä.Rakennus on nimensä mukainen - Colosseum. Täällä on pääkaupunkiseudun yhteinen verotoimisto. Kyllä tämän jättiläisen edessä pieni ihminen tajuaa pienuutensa ikään kuin goottilaiskirkoissa herran edessä.Näkymä Mätäojalle tehtyyn Ankkalampeen. En tiedä, onko vesi ihan hyvää, kun ankat pärskivät alituiseen ja lepattavat siipiään.Vielä Mätäojaa. Uskoisitteko, että Vantaanjoki on joskus virrannut tässä, ennen kuin vaihtoi uomaansa nykyiseen.Myyrinpuhos Myyrmäen aseman vieressä oli joskus moderni ostari. Ihme kyllä Myyrmäessä ovat säilyneet ostarit Myyrmannista huolimatta.Kävelymme päättyy Myyrmäen asemalle taksikuskien odotellessa pokaa. Se on suorastaan järkyttävässä kunnossa, vaikka tämä kuva ei sitä kunnolla kerrokaan. Vasemmalla näkyy hieman Suomen suurinta terveysasemaa, Myyrmäen terveysasemaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti