tiistai 27. lokakuuta 2009

Huijaamisen aakkoset


Huijaaminen, vedätys ja ihan rehellinen kusetus ovat suosikkiteemojani. Vahvistusta ajatuksilleni sain roppakaupalla, kun luin psykiatrisen vankisairaalan ylilääkärin Hannu Lauerman kirjan Huijaus. Miehestä tuli samalla uusi idolini. On hienoa, kun joku osaa tieteellisesti kumota kaiken maailman humpuukimaakareiden rahastuksen pohjan.


Lauerman moni voi tuntea tv-uutisten asiantuntijana, kun kyseessä on rikokset ja motiivit niiden takana. Itse asiassa hän taisi hiljattain julkaista kirjan pahuudesta, joka menee myös hankintalistalleni.Hassua muuten kyllä, olen huomenna menossa tilaisuuteen, jossa Lauerma luennoi.Kirjana Huijaus on poukkoileva ja rönsyilevä, mutta Lauerma osaa jollain konstilla pitää lukijan mielenkiinnon yllä. Ehkäpä valtavalla yleistiedollaan ja historian tuntemuksellaan.Koska Lauerma on lääkäri ja psykiatri, on ehkä ymmärrettävää, että kun kyseessä ovat esim. itsetuntokurssit, hypnoosit tai kiinalainen lääketiede, hän vaatii faktaa näiden asioiden autuudesta. Mutta toisaalta hänellä on lyödä pöytään faktaa, miksi hän itse on oikeassa näiden asioiden tehottomuudessa. Lääkärinä Lauerma luonnollisesti uskoo lääkkeisiin, mutta ei usko niiden parantavan sumeilematta. Silti parempaakaan keinoa ei ole keksitty, hän tahtoo sanoa.Lauerma keskittyy kirjassaan myös siihen, millaiset ihmiset jäävät huijareiden ansaan. He ovat ns. suggestioherkkiä, eli heihin on helppo vaikuttaa. Samoin on helppo iskeä silloin, kun ihminen elää muutosvaihetta elämässään ja etsii jotain uutta. Suggestioherkkien ihmisten metsästämiseen perustuu esimerkiksi lavahypnoosit.Lauerma pohtii kirjassaan myös sitä, millaiset ihmiset päätyvät huijareiksi. Hän toteaa, että harvoin he ovat suoranaisesti päästään vialla. Jopa tilaisuudella on merkitystä ja sillä tosiasialla, että jotkut ihmiset suorastaan huutavat tulla huijatuiksi. Huijarit ovat toki vakuuttavia. Itse olen kerran seurannut sellaisen työskentelyä. He osaavat vaikuttaa tunteisiin. Ilmeisesti itse olen tunteeton, sillä näin heti miehen lävitse.Ihmisen laumavaisto ajaa huijattavaksi. Siitä on kyse esim. uskonlahkoissa, joissa muu maailma leimataan pahaksi. Todellisuudessa todellista pahaa edustaa vain lahkon johtaja/johtajat.Tunnettuja huijareita riittää. Parhaimmista kun tulee julkkiksia ja käsitteitä, kuten Ruben Auervaarasta ja kreivi Lindgrenistä. Nämä herrat loivat nahkaansa tarvittaessa. Se onkin huijareille tyypillistä, he kykenevät huijaamaan itseäänkin. Elämään uskottavasti elämää, jonka he ovat itse luoneet.


Kirjassaan Lauerma kiisti myös itsetunto- ja imagomaakareiden oppien tehokkuuden. Onneksi aika ajaa heistä ohi. Esimerkiksi Sarasvuon putiikki ei enää tahkoa rahaa. Lauerma muistutti, ettei meitä opeteta ajattelemaan kriittisesti. Se on totta, sillä koululaitoksemme kannustaa ulkoa oppimiseen, ei luovaan kriittisyyteen.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Me kun elämme aikaa, jolloin kuvataan ihmisiä hädässä, niin tässä uusia ehdotuksia. Voisivatko lehdet maksaa niille ihmisille auttamispalkkion, jotka kuvaamisen sijasta myös auttaisivat ihmisiä hädässä? 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Kiitokset muuten niille tutkijoille, jotka värväytyivät kolmeksi kuukaudeksi armeijaan tutkimustaan varten. Se osoittaa todellista rohkeutta ja omistautumista. Armeijaa on mahdoton ymmärtää, ellei sitä itse ole käynyt ja kokenut. Hienoa myös, että puolustusvoimat antoi tälläiseen tutkimukseen mahdollisuuden.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Huomenna olen menossa kuuntelemaan Vuokko Hovattaa. Tässä vanhaa matskua, Ultra Bra. En ole koskaan ollut varsinainen Ultra Bra-fani, mutta tästä biisistä olen pitänyt. Sanat ovat todella kauniit. Iloa Anni Sinnemäki tuottaisi enemmän Suomen kansalle sanoittajana ja runoilijana kuin poliitikkona.Mutta nyt minua kutsuu Anna Ahmatova...


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti