tiistai 6. lokakuuta 2009

Kirjamaailman johtajatarinoita ja muita huomion huomioita


Jos välillä tuntui, ettei mielenkiintoisia elämäkertoja tai henkilöhistorioita ilmesty lainkaan, niin nyt niitä pukkaa. Pekka Herlinin elämäkerran lisäksi on ilmestynyt kirjat Mauno Koivistosta ja kuinkas ollakaan Adolf Hitleristä.

Hitleristä on taidettu kirjoittaa vähintään yhtä montaa kirjaa kuin Jeesuksesta, vaikka miesten julkisuuskuva on täysin päinvastainen. Hitler on äärimmäisen pahan symboli ja siitä ei taideta mihinkään päästä. Eikä  ole syytäkään, mutta vaikuttimensa on kullakin ja siksipä yksi näkemys on pahasta. Viime vuosina hänestä on kirjoitettu muutenkin kuin yksioikoisesti.


Ensiksi ilmestyi elokuva Perikato ja nyt tämä uusin kirja Hitleristä. Sen antama kuva taitaa olla totuudenmukaisin. Hitler oli tyhjä taulu, joka eli oikeaan aikaan oikeassa paikassa.


Itse luin Norman Mailerin viimeiseksi jääneen kirjan Hitleristä ja se oli suorastaan aika sekopäinen ja fiktiota tietysti olikin. En oikein jaksa uskoa, että mies olisi sentään sukupolvien insestin tulos, vaikka monta muuta asiaa uskoisikin Hitleristä. En yksinkertaisesti meinannut uskoa kirjaa Mailerin kirjoittamaksi. Harmi, että se jäi hänen viimeisekseen.

Mauno Koivisto elää vielä ja siksi häntä on vaikea arvioida historian valossa. Tämän viimeisimmän kirjan taisi kirjoittaa vielä hänen sihteerinsä, joten ei kirja taida miestä hirveästi moittia. Koiviston presidenttiajan muistan hyvin. Muistan erityisesti kun isä sätti miestä saamattomaksi.


Ja silloin 80-90-luvun vaihteen hulluina vuosina Koivisto toden totta tuntui ajastaan jääneeltä ja hitaalta. Jälkeenpäin ajatellen Koiviston tietty varovaisuus oli minusta viisautta. Muuta en sitten Koivistosta osaa olla mieltä, paitsi muistan, kun mies pelasi aina televisiossa lentopalloa.


-----------------------------------------------------------------------


Nyt sitten pitäisi ruoan olla halvempaa sen alvin laskun takia. Joka kauppaketju on muistanut lähettää kotiin mainoksen, että juuri he ovat laskeneet hintoja. Kauppalaskussa en ole itse huomannut mitään radikaalia muutosta. Paljon melua tyhjästä jälleen kerran.

Ahtisaaren nobel-ehdokkuuden torpedoija, kuka hän on nyt sitten onkin, on tyyppiesimerkki suomalaisesta kateudesta. Arvauksia? Paavo Väyrynen vai Tarja Halonen? Vai olisiko itse Niinistö?

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos käynnistää YT-neuvottelut. Kertoo tämän päivän moraalista paljon, jos hyvinvointia edistävä valtionlaitos irtisanoo. Tai todennäköisemmin työntekijät patistetaan ennenaikaiselle eläkkeelle tai siirretään työhön, josta on pakko itse lähteä, kuten tapana nykyisin on.
----------------------------------------------------------------------------------------
Huomion huomioita: Oletteko huomanneet, että suomalaisiin televisiouutisiin on siirtynyt amerikkalainen tapa toistaa uutiset kahteen kertaan lähetyksen aikana tyyliin "tänään kerroimme teille jo...."


Mitä hyötyä siitä uutisen alun toistosta on, jos et ehtinyt nähdä itse uutista. Pidetäänkö katsojia täysinä idiootteina, varsinkin kun samat uutiset toistetaan päivän aikana aamutelevisiosta lähtien.

Beatlesia voi opiskella Liverpoolin yliopistossa. Nyt vihdoin löytyi minullekin oma alansa. Mikähän minusta tulisi? Beatles-tieteen maisteri? Olisi se hienon kuuloista.Täysi kuu on kuista kaunein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti