lauantai 30. tammikuuta 2010

Katoamisia loppumattoman sodan katveessa


Viime aikoina ei ole voinut lehtiä lukiessaan välttyä toinen toistaan seuraavista katoamisjutuista. Useimmiten mediakynnyksen ylittänyt katoaja on nuori ja nainen. Vieläkin varmemmin katoaja saa julkisuutta, jos on kaunis. Eniten julkisuutta saaneet katoamiset päättyvät ikävästi. Nuori nainen löytyy kuolleena.


En ole täysin varma, että katoamiset olisivat radikaalisti viime aikoina lisääntyneet. Julkisuus on suurempaa. Läheiset soittavat lehtiin nopeammin kuin poliisille. Ainaisen saavutettavuuden aikana jo päivän katve kiinnisaannissa aiheuttaa katoamisilmoituksen.  Jokainen kuollut nuori on liikaa, mutta haluaisin tietää tilastoista, kuka on tyypillisin katoaja.


Keski-ikäistä, hieman hämärän menneisyyden omaavaa miestä etsitään korkeintaan Poliisi-tv:ssä. Huolestuneita omaisia ei löydy heiltä lehtien palstoille kertomaan surustaan. Korkeintaan vanha äiti odottaa saavansa edes haudata tuhlaajapoikansa.


Joskus olen ajatellut, jos itse katoaisin, etsittäisiinkö minua lehtien palstoilla? Mitä todennäköisemmin en elävänä palaisi, sillä en koskaan voisi jättää läheisiäni epätietoisuuteen vain katoamalla tupakanhakureissulla kioskilta.


Katoamiset kiinnostavat jokatapauksessa ihmisiä. Tuskin niistä muuten kirjoitettaisiin niin paljon kuin kirjoitetaan. Katoaminen on kuolemaa vailla varmuutta kuolemasta.


------------------------------------


Kun sotaveteraaneista ja lotistakin on puserrettu kaikki irti, olen huomannut siirtymisen muihin sodassa kärsineisiin. Jopa saksalaisten matkaan Lapista lähteneet sotamorsiamet kelpaavat dokumenttien ja lehtijuttujen aiheeksi. Myös sotaorvot on kaivettu esiin, vaikka he eivät sota-ajasta mitään muistaisi. On hyvä, että vaietuista asioista puhutaan, mutta koska sota loppuu Suomessa? Rauhansopimukseen se ei todellakaan loppunut. Sota jatkuu Suomessa senkin jälkeen kuin viimeinen sodan kokenut on kuollut.


-----------------------------------


Tarja Halonen puolestaan ehdotti siviilipalveluksen ja varusmiespalveluksen alkuvaiheiden yhdistämistä. Kröh, miten hän sen tekisi... eikö siviilipalvelus luotu vaihtoehdoksi varusmiespalvelukselle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti