sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Rohkeaa, mutta sanomaa kaipaaOstin Neiti A:lle lahjaksi Helena Sinervon Tykistönkadun päiväperho -kirjan. Ostos oli paha virhe. Olin lukenut kirjasta jostain ja minulla oli käsitys, että kirja olisi jonkin tason feministi-romaani. Sellaisen kun luulisi olevan naiselle aina kriteerit läpäisevä ostos. Neiti A risti kirjan kuitenkin "törkykirjaksi" ja melkein moitti minua moisen tekeleen ostamisesta. Ei sentään palauttanut lahjaa, mutta antoi sen luettavakseni ohjeistuksella "Kerro, jos löydät syyn, miksi tämä kirja on kirjoitettu?".


Naisen käskyä vastaan on turha pyristellä ja tein työtä käskettyä. Törystähän Sinervon kirjassa oli kyse. Päähenkilö, keski-ikäinen, tutkijan uran hylännyt nainen nimeltään Mette naiskentelee ympäri Helsinkiä nuorten miesten kanssa. Tuohon harrastukseen hän käyttää trendikkäästi internetin treffipalstoja hyväkseen. Tuon riemun rahoittaa hänen hölmö virkamiesmiehensä Eero, sillä Mette päätti hypätä oravapyörästä pois.


Meten elämän ainoa tavoite on elää mahdollisimman kunnottomasti. Hän on luonut itsestään kokonaistaideteoksen, jossa elämän likaisuus näyttelee pääosaa. Kirja alkoikin lupaavasti. Ajattelin, että tässähän on nyt jotain ihan uutta. Naiskirjailija kirjoittaa reippaita seksikohtauksia ja vieläpä sujuvasti.Kirjassaan Sinervo kritisoi keskiluokkaista idylliä, josta löytyy pinnan alta sairaita seksifantasioita yms., mutta siihen kirjan sanoma jääkin. Enimmät seksikohtauksetkin oli sijoitettu alkuun, ilmeisesti sen takia, että lukijan kiinnostuksen herättämiseksi. Pelkkä elämän v...suus harvemmin riittää kirjan aineksiksi, sitä kun kokee tosielämässä riittävästi.


Sinervo ei näytä elämänkolhimalta kirjailijanrentulta ja varsinkin Sinervon kuvaus yhdestä Meten panosta Otosta herätti minussa jo huvittuneisuutta. Kaikki itähelsinkiläiset eivät välttämättä tule juopon isän hirmuvallan alta. Eivätkä kaikki duunarimiehet haise hielle ja paskalle.


Toki kirjailijan tavoitteena lienee ollutkin kliseiden ja ennakkoluulojen absurdia ja parodia. Mutta jotain kirjasta jäi kaipaamaan. Sitä sanomaa. Minua ei oikein riitä kohahduttamaan se, että nainen käyttäytyy niin kuin audimies. Mieleen tuli jopa, että jos mieskirjailija olisi kirjoittanut vastaavanlaisen teoksen Marko-miehestä, niin olisiko tuo kirjailija joutunut jo lähtemään maanpakoon.


Parhaimmillaan Sinervo onnistui parodioimaan yliopistomaailmaa, joka lienee hänelle tutuin ympäristö. Meten väitöskirjaa kun ei sen hyväksyjien lisäksi lukenut kukaan muu kuin kollega, joka keskittyi sen haukkumiseen tieteellisissä julkaisuissa. Ehkä Meten ratkaisu tuntuukin loogiselta.


--------------------------


Katsottua: Timo Koivusalon Kalteva torni. Tämä elokuva ansaitsee vähintään yhden kunniamaininnan aihepiiristään. Tavallista skitsofreenikkoa kun on suomalaisen elokuvan pääosassa harvemmin nähty. Koivusalon luottonäyttelijä Martti Suosalo roolin vetikin mainiosti. Hänen roolityöstään tuli elävästi mieleen yksi Tikkurilassa pyörivä "kylähullu". Koivusalolla on taustaa mielenterveyshoitajana ja se kenties näkyi empaattisena kuvauksena.


Suosalon näyttelemän Johanneksen seikkailuja Italiassa oli mukava seurata, mutta käsikirjoitus jäi hieman ontoksi kliseisine juoppo- ja pakolaiskuvauksineen. Johanneksen suuri haave oli nähdä Pisan kalteva torni ja sen hän näkikin. Seela Sella oli roolissaan hyvä. Hän saikin roolistaan sivuosajussin. Elokuvan suurin ongelma oli, ettei se tietänyt, ollako draama vai komedia. Itse jäin hieman hämmennyksiin, kun en tietänyt itkeäkö vai nauraako.


------------------------------------------------------


Nyt se uudistettu Hesarin kuukausiliite tuli sitten ensimmäistä kertaa postiluukusta. Itse pidin kuukausiliitteen pienemmästä koosta. Jututkin oli lukijalle jotenkin helpommin hallittavissa.


Venäläisistä uusnatseista kirjoitettu juttu jäi hämmentämään mieltä. On vaikea kuvitella, että Venäjällä on uusnatseja, kun kansallissosialismin yksi peruspilareista oli sentään slaavien alempiarvoisuus ja natsien toimesta Venäjällä kuoli miljoonia ihmisiä. Toisaalta Stalin on valittu yhdeksi suosituimmista venäläisistä, vaikka oli itse asiassa alunperin lähtöisin Georgiasta ja vähintään yhtä paha murhamies kuin natsit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti