torstai 18. helmikuuta 2010

Luomakunnan julma herra


Jos turkistarhaiskuja eivät tekisi ja turkistarhauksen lopettamista eivät vaatisi kettutytöt ja muut eläinaktivistit, turkistarhaus olisi lopetettu kauan sitten.


En ole koskaan ymmärtänyt turkistarhauksen tarvetta nykypäivän maailmassa. Aina vain lämpenevässä ilmastossamme turkisten käyttöön ei yksinkertaisesti löydy mitään muuta syytä kuin turhamaisuus.


Eilisen A-studion järkyttävät kuvat kolmestakymmenestä turkistarhasta kertoivat omaa kieltään. Irtipurtuja häntiä ja häkissään ympäriinsä hyppiviä turkiseläimiä. Turkistarhaajien etujärjestön puheet suomalaisesta laatusertifikaatista ovat lähinnä huvittavia. Ja jotain tarhojen oloista kertoo, että niitä pääsee kuvaamaan vain salaa.


Jos eläimen häkki on lähtökohtaisesti alle neliön, ei sitä luonnossa ison reviirin omaavalle petoeläimelle mitenkään saa luontaisen "eläimelliseksi". Ja kun turkistarhauksen motiivina kuitenkin on raha, niin luulisi, että eläinten turkkikin olisi parempilaatuisempaa, jos niitä kohdeltaisiin hyvin. Ja jos turkiseläimiä vain metsästettäisiin, luulisi, että turkis olisi vielä arvokkaampi.


Turkistarhoista on tehty eräänlainen maaseudun kapinaliike liian hellämielisiä kaupunkilaisia kohtaan. Ilmeisesti on ylpeyden aihe kiduttaa eläimiä häkeissään kun kaupunkilaiset hölmöläiset sitä niin kiivaasti vastustavat. Maaseudulla asenne eläimien hyvinvointia kohtaan on vähän niin ja näin. Tosin parhainta kohtelua ihmisiltä saavat lähinnä lemmikkieläimet ja nekin vain, jos eivät heittäydy turhan ongelmalliseksi.


Surullisinta tässä on se, että jos turkistarhaus ihmeen kautta kielletään Suomessa tai jopa EU:ssa, tuotanto siirtyy täysin sellaisiin maihin, jossa eläimistä ei pidetä vähäänkään huolta.


Kesämökkimme lähellä oli muuten aikanaan turkistarha ja sieltä kantautui yötä päivää turkiseläinten ulina, joten täysin televisioon ei mielipiteeni tästä elinkeinosta perustu.


------------------------------------


Täällä pääkaupunkiseudulla väännetään kättä pelkän kasvisruoan tarjoilusta kerran viikossa helsinkiläisissä kouluissa. Itse luulen, että vastustus kasvisruokaa kohtaan johtuu siitä, että se koetaan tietynlaisen ideologisen eliitin yksinoikeudeksi. Tavalliset ihmiset heräävät silloin herkästi vastarintaan. Jos kasvisruoka olisi täysin normaaliasia, niin kuin se mielestäni pitäisi olla, ei sen tarjoilupäivää olisi kukaan vastustanut.


----------------------------------


Ennen sairastelujani tein töissä tiedotteen tutkimuksesta, jossa kysyttiin lapsilta itseltään mielipiteitä päivähoidosta. Tutkimuksen idea oli mielenkiintoinen, yleensä kun lasten mielipiteille ei anneta arvoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti