keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Aavikon kärsivät kukat


Somalialaissyntyisen, sittemmin itävaltalaistuneen huippumallin Waris Dirien tarina on niin uskomaton, että ellei sen tietäisi olevan vähintään pääosin totta, luulisi tarinaa saduksi helvetistä elämään.Hänen elämäntarinansa Aavikon kukka pyörii elokuvateatterissa, mutta minä päätin tietenkin aloittaa samannimisestä wsoyn julkaisemasta pokkarista.


Dirie kasvoi somalialaisessa suurperheessä aavikon paimentolaisena, mutta kun hänen isänsä päätti hänet 13-vuotiaana naittaa yli kuusikymppiselle miehelle, päätti Dirie karata. Uskomatonta kyllä, hän päätyi lopulta kansainväliseksi huippumalliksi Lontooseen, New Yorkiin ja Milanoon.Tie tosin oli kaikkea muuta kuin helppo.


Kirjaa lukiessa tuli monta kertaa sellainen olo, että en halua ymmärtää kaikkia eri kulttuureja ja niiden kaikkia mahdollisia järjettömiä tapoja niin kuin länsimainen älykkömielipidejohtajisto tekee.


Dirie nimittäin ympärileikattiin jo viisivuotiaana. Somaliassa tytöiltä viedään käytännössä kaikki sukupuolisuus eli he eivät koskaan voi nauttia seksistä, se on itse asiassa heille hyvin tuskallista. Tämä kaikki jo kauan ennen kuin heistä edes varttuu naisia. Naiset eivät kykene edes pissaamaan normaalisti ja osa heistä kuolee puoskareiden käsissä tuskallisesti tulehduksiin ja verenvuotoon.En tosin kykene ymmärtämään, mitä iloa seksistä voi miehellekään olla ympärileikattujen naisten kanssa, mutta siitähän ympärileikkaamisessa tietysti ei ole kysekään vaan vallankäytöstä ja alistamisesta.


Kirja herätti minussa sellaisiakin reaktioita, että tyttöjä ympärileikkaavista maista pitäisi ottaa suojaan tänne länsimaihin pakolaisiksi, eikä niitä nuoria miehiä, joita yleensä tulee. Mutta kun kirjan lukee, ymmärtää, miksi tyttöjä ei länsimaihin ole ensimmäisenä tulossa.


Jotenkin on vaikea käsittää, miksi suuri enemmistö afrikkalaisnaisista itse hyväksyy ympärileikkauksen hiljaisesti omalle tyttärelleen.  Hehän ovat täysin kauppatavaraa siinä missä kotieläimetkin.


Aina vain on myös vaikeampi ymmärtää suomalaista feminismiä, joka ei tähän ympärileikkausongelmaan halua aggressiivisesti puuttua, vaikka ei kai ole edes takuita, etteikö ympärileikkauksia tapahtuisi Suomessakin joidenkin puoskareiden luona. Länsimaat ylipäätään voisivat ottaa jyrkemmän kielteisen kannan ympärileikkaavia maita kohtaan, mutta useissa näistä maista on öljyä, mikä yleensä auttaa länsimaita nohtamaan ihmisoikeusrikkomukset.


Somalian kaltaisissa maissa naisten ainoa mahdollisuus luoda oma uransa ja elämänsä on hylätä perheensä, mikäli Dirien kirjaa on uskominen. Ja Dirien tapauksessa hylättävä myös kotimaansa. Harvalta vain Dirien kaltainen liike taitaa onnistua. Harva myöskään on niin kaunis, että hänet bongataan orjatyöstä länsimaissa kotiapulaisesta huippumalliksi. Eikä huippumalliksi luonnollisesti kenenkään tarvitse edes tulla. Tavallinen elämäkin riittäisi.


Kuinka moni meistä pystyisi aloittamaan elämänsä täysin lukutaidottomana ja vielä maassa, jonka kieltä ei ymmärrä? Ja kun kukaan omaa kieltä puhuva ei halua sinua edes auttaa pärjäämään vaan haluaisi sinut takaisin siihen elämään, jota et halua.Veikkaan, että kovin harva.Dirien kaltaisille naisille (useimmiten) on nostettava todella hattua. Varsinkin kun hän todennäköisesti saa pelätä henkensä puolesta taistellessaan YK:n Hyväntahdonlähettiläänä ympärileikkausta vastaan tänäkin päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti