torstai 22. huhtikuuta 2010

Hiiltä ja tuhkaa


Hallituksen esitys tulevaisuuden energiaratkaisuista tuli vihdoin. Kuten olettaa saattaa, kaksi ydinvoimalaa on tulossa energiayhtiöiden jättilobbauksen jälkeen. Pakolliset vaihtoehtoenergiaratkaisutkin tehtiin, vähättelevästi "risupaketin" nimellä. Äänekkäin enemmistö on ydinvoimaa vastaan, mutta se ei vain riittänyt.


Tuskin kukaan järkevä ihminen voi tosissaan väittää ydinvoimaa nykyisellään siksi kestäväksi energiaratkaisuksi, millä sitä on mainostettu. Se ei edes ole kovin edullista, mikäli seuraa viimeisimmän rakenteilla olevan ydinvoimalan rakennussekoiluja. Itse pelkään koko laitoksen valmistumista, kun virheitä on tehty runsaasti ennen edes sen vaarallisimman, ydinreaktorin, valmistumista.


Mutta eivätpä vaihtoehtoisetkaan vaihtoehdot ole uskottavia. Suomen oloissa tuulivoimaa ei saa koskaan kannattavaksi ja metsät kalutaan niin tehokkaasti puhtaaksi puusta muutenkin, että mitä sitä jää sitten jäljelle energianlähteeksi. Lopun turpeen nosto se vasta järjetöntä onkin.


Vihreille ydinvoimaratkaisu on kovin paikka, sillä puolue on tehnyt energiaratkaisuista kynnyskysymyksen, mutta ei ole kuitenkaan valmis tekemään asiasta tarvittavia johtopäätöksiä. Kokoomus taas elää ydinhurmassa tai pitäisikö sanoa kiimassa, eikä edes näe muita vaihtoehtoja. Kepu myötäilee tapansa mukaan kokoomusta, ilmeisesti toiveissa säilyä jatkossakin hallituspuolueena.


Varmaa on vain se, että kuluttaja maksaa kaiken laskuissaan tai veroissaan. Ainoa kestävä ratkaisu olisi vähentää energiankulutusta, mutta harva siihen sitten  olisi valmis.


--------------------


Viime aikoina tulivuoren (jonka nimeä on mahdotonta sanoa) tuhkapilvet ovat riivanneet Eurooppaa. Tuo islantilaisten kosto. Samalla on ilmennyt kuinka turhaa lentomatkustaminen itse asiassa on.


Jos ihmisillä olisi vain aikaa, kuten ennen vanhaan, matkustaminen saisi jälleen jännittävämpiä piirteitä. Mistä nyt saan hevoskyydin Pariisiin? Purjelaiva Uuteen-Englantiin lähtee kahden kuukauden päästä?


Eikö kuulostaisi jännittävältä?


------------------------


Jotkut eivät sitten ole tyytyväisiä vaikka saisivat prinsessan ja puoli valtakuntaa. Katsokaa ja ihmetelkää Madden sulhasen toimia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti