lauantai 24. huhtikuuta 2010

Kylmäverisesti kansan


Televisiossa pyörähti käyntiin uusintana Suomen paras poliisisarja Kylmäverisesti sinun. Nyt jo kymmenen vuoden takainen sarja kertoi luovasti soveltaen tuolloin Suomea kohauttaneista rikostapauksista. Sarjan parasta antia on Ville Virtasen rooli rikospoliisi Veli Heikkisenä. Ainoastaan Harjunpää -elokuvia voi verrata Kylmäverisesti sinun -sarjaan rikosgenressä.


Materiaalia uusiksi tuotantokausiksi riittäisi mainiosti. Viimeisin koko Suomen yhteinen rikossaaga on ollut Ulvilan surma eli Jukka S. Lahden murha. En tiedä, rakennetaanko tuon rikoksen oikeuskäsittelyä jo tietoisesti draamaksi, mutta siltä koko murha vaikuttaa asian todellisista vaikuttimista sen enempää tietämättä.


En edelleenkään ymmärrä joidenkin tiettyjen rikosten (olkoot ne kuinka hirvittäviä tahansa) nostoa ihmisten kahvipöytäkeskustelujen aiheiksi. Ovatko rikospoliisitkin (syyttäjistä ja asianajajista puhumattakaan) jo niin julkisuudenkipeitä, kun he eivät ilmiselvästi kainostele kertoa näkökantojaan julkisuuteen? Samaan aikaan sitten moukaroidaan jo hirvittävän piinan kokeneita perheen lapsia kertomaan (tunnustamaan), mitä on tapahtunut oikeasti?


Murhatun vaimoa Anneli Auerta pidetään syyllisenä ja jotain niin kylmää ja tunteetonta naisesta henkii, että on vaikea uskoa, etteikö hänellä olisi asian kanssa vähintään jotain tekemistä. Tosin koko tapaus on niin sekava vyyhti, ettei totuus taida koskaan selvitä.Ulvilan tapaus vertautuu tämän hetken Suomen järjettömyyteen. Ilmiselvästi rikki olleen perheen äiti piti netissä perheonni-sivustoa ja Lahti konsultoi yrityksiä henkilökuntasaneerauksissaan. Juuri sellaista olematonta ei-aitoutta tässä ajassa on. Kukaan ei halua oikeasti auttaa ketään tuttavapiirinsä ulkopuolella ja muka-auttajat itse ovat avun tarpeessa.


Vaikka tapahtuman saama julkisuus yksityiskohtineen osin ällöttää minua, niin samalla tehdään keskiluokkaisen Suomen teko-onnen ruumiinavausta, joka on kyllä tarpeen.


-----------------------------


Tässä muuten mielenkiintoinen tutkimus, jonka tilastokeskus on tehnyt. Tutkimuksen mukaan kenialaiset tekevät koviten Suomessa töitä. Oman havaintoni mukaan ne ulkomaalaiset, jotka Suomessa ovat työllistyneet, tekevätkin kovasti töitä. Samaa ei voi aina sanoa kantasuomalaisista. Suomessa hellitään myyttiä suomalaisista kovana työkansana, vaikka en ole lainkaan varma, että tuo myytti kaikissa tapauksissa pitää paikkaansa. Tosin täytyy ottaa huomioon, että valtaosa ulkomaalaisista on Suomessa edelleen parhaassa työiässä ja sitä silmällä pitäen tilastot näyttivät myös heidän kannaltaan huonoilta.


--------------------------------


Onko kukaan muu lisäkseni pohtinut, että miksi ihmeessä meidän täytyy vuodesta toiseen "auttaa" jo ennestään varakkainta osaa Suomesta. Ahvenanmaata. Lukekaa ja ihmetelkää. Irtopisteiden keruu ulkomaalaiskritiikillä vie nyt poliitikkojen voimavarat, eikä kukaan halua puuttua tähän ikivanhaan erikoiskohteluun ja suoranaiseen vääryyteen. Olkootkin se sitten perustuslaissa vaikka kuinka.


------------------------------------------


Sitten vielä yksi tehtävä tylsistyneille. Oletteko laskeneet kuinka monta kertaa sana ihana toistuu laulajatar Jenni Vartiaisesta kertovissa jutuissa ja haastatteluissa? Minä olen lopettanut jo laskemisen. Nyt kun minustakin on tehty muutamia lehtijuttuja vaadin, että minustakin käytetään sana ihana... heh, ei taida vain onnistua. Tässä muuten Vantaan Lauriin minusta tehty juttu, jossa kerron kuinka vantaalainen olen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti