tiistai 20. huhtikuuta 2010

Ulkonäön vangit


Ihminen, kuten muutkin eläinkunnan edustajat, luo lajitoveristaan johtopäätökset tämän ulkonäön ja käyttäytymisen perusteella.Kuinka moni tunnistaa itsessään tämän piirteen? Ajoittain sorrun vääriin johtopäätöksiin, minä tunnustan. Mutta olen valmis korjaamaan väärän johtopäätöksen.


----------------------


Viime viikolla todistin ennakkoluuloja livenä eräässä Saksasta kotoisin olevan kauppaketjun liikkeessä Tikkurilassa.Jo kauppaan mennessäni samaan aikaan liikkeeseen tuli pari ehkä ulkonaisesti parhaat hetkensä nähnyttä kaveria.  Ehkä jotain nauttineena Ajattelin, että nuo kaverukset eivät tästä liikkeestä ulos pääse ilman tarkastusta. Varsinkin kun toisella oli iso lätkäkassi mukana.Eivät päässeetkään, mutta kuulin myös, kuinka kaverukset yhteistuumin laskeskelivat riittävätkö heidän rahansa olueen ja sipuliin.


Seikkailessani hyllyjen välissä, kassalta alkoikin pian kuulua kovaäänistä keskustelua. Toinen kavereista oli ratsattu myyjän toimesta kassalla, mutta ukolta ei ollut löytynyt mitään varastettua tavaraa. Mies päätti vaatia korvausta väärästä tarkastuksesta ja nolaamisesta ihmisten edessä. Jokainen tietää, että tuollainen on täysin turhaa, sillä jokaisessa kaupassa lukee, että henkilökunnalla on oikeus tarkastaa laukut yms.Tähän korvausvaatimukseen ei tietenkään suostuttu, vaan mies häädettiin liikkeestä lopulta uhkailemalla poliisilla. Ei auttanut miestä, vaikka tämä sanoi, että miksi hän täältä varastaisi, kun käy ostoksilla täällä joka päivä. Ja koska miehellä todennäköisesti on aiempi asiakassuhde poliisiin (ennakkoluulo), hän poistui, sillä poliisi tuskin olisi miestä uskonut. Putkareissu olisi hyvinkin voinut olla luvassa.


Minulle tapahtumasta jäi paha olo. Tiesin myös, että suurin osa asiakkaista piti tätä tapahtumaa täysin oikeutettuna.Tiedän myös, että kaupasta varastetaan ja juoksukaljoja juoksutetaan. Sinisilmäinen ei saa olla. Paha olo jäi myös siksi, että on itsekin ollut ulkonäkönsä takia vähättelyjen ja epäilysten kohteena. Mutta tuona hetkenä tunsin vain helpotusta, että olen ulkonäöltäni rivikansalainen, enkä nöyryytyksen kohde.


Mutta silti, ratkaisu tehtiin vain miehen ulkonäön takia.


Haluaisin tietää, ketkä meistä ovat ulkonäkönsä perusteella valioyksilöitä ja keille aukeavat kaikki ovet?Ja ketkä tarkastetaan, koska ovat lähtökohtaisesti epäilyttäviä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti