sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Suomalaisen rocklyriikan historia minun sanoin


Lukemiseni tahti on ollut hiipuman päin, mutta jotain sentään. Tikkurilan kirjaston musiikkiosastolta bongasin Kris Kristofferssonin levyjen lisäksi suomalaisen rocklyriikan historian.


Kyseessä ei ollut salamaoivallus vaan kaksi kirjaa. Outi Popin toimittama Mopolla Tähtiin ja Timo Forssin sekä Satu Kiiskisen toimittaman Alumiinikuun. Ensiksi mainittu kattaa rocklyriikan 60-luvulta 90-luvun alkuun ja jälkimmäinen 90-luvun.


Ensimmäisenä iski suuri harmitus. Voi että kun 00-lukukin saisi oman kirjansa. Monia uusia sanoittajia on kehiin iskeytynyt. Varsinkin naisrocklyyrikoita. Ikisuosikkini Paula Vesalan pitäisi ainakin kirjaan päästä. Mutta mikä sitten on historiaa, joidenkin mielestä ei vuoden takainen.


Miesten maailma suomalainen rocklyriikka on ollut. Ensimmäiset kirjaan päässeet naiset vasta 80-luvulta. Mutta mikä on ihailtavaa, että kirjat toimittaneet henkilöt olivat uskaltaneet ottaa kirjaan muitakin kuin ne vanhat tutut. Itse ihastuin 70-luvun lopun suomalaiseen punk-kauden rocklyriikkaan. Yhtä rohkeaa ei ole sitä ennen tai sen jälkeen kirjoitettu. Erityisesti ihastuin Mikko Saarelan teksteihin. Ja kummallista kyllä, myös Raptorin Jufo III:en tekstit upposivat.


Mutta vaikea niistä ikisuosikeistakaan on olla pitämättä. Tuomari Nurmio uppoaa aina samoin kuin Juice. Häntä tosin vaivaa ajoittain liikanäppäryys, minkä takia on mahdotonta kuunnella kuin yksi Juicen levy kerrallaan. Vähän sama vaivaa Göstä Sundqvistia. Hectorin suuruutta rocklyyrikkona en ole sisäistänyt, eikä tämä kirja minusta vieläkään Hector-fania varsinaisesti tehnyt.


Mutta kovaa työtä suomalaisessa rocklyriikassa on tehty. Alun kömpelien yritelmien jälkeen suomalaisuus löysi hyvin tiensä rockmusiikkiin. Aika harva meistä kirjoittaisi perässä Junnu Vainion tehtailemia käännösrockappaleitakaan. Rööperiin -biisi toimii yhä vuonna 2010. Rööperi kun on muutenkin in, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä Junnu Vainion ajan Rööperin kanssa. Tosin Kotkastahan se Junnukin alunperin oli.Uutta intoa kirjoista sain rocklyriikan kirjoittamiseenkin. Hovisäveltäjäni J.I. saa taas jossain vaiheessa postia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti