lauantai 22. toukokuuta 2010

Taas arvosteltiin ammattimiestä


Suomen Kuvalehti listasi jälleen ammattien arvostuksen Suomessa. Vastaajana kansa. Tutut ammatit näyttävät kärjessä keikkuvan. Ykkösenä kirurgi ja kymmenen kärki oli muutenkin erilaisten lääkäreiden ja hoitajien miehittämä. Myös suojelualan ammatit keikkuvat kärjessä, kuten palomiehet ja poliisit.


On luonnollista, että ihmiset arvostavat ammatteja, joissa ainakin pitäisi auttaa muita ihmisiä. Itse tosin olen hieman pettynyt näihin auttaja-ammatteihin viime aikoina. Minä en kyllä omassa listassani lääkäreitä enää ensimmäiseksi nostaisi, sen verran huonoja kokemuksia heidän "innokkuudestaan" olen omalta osaltani saanut. Hieman myös ihmetyttää hoitajien valittaminen siitä, ettei heidän työtään arvosteta, kun tämänkin tutkimuksen tulokset kertovat muuta.


Viimeisenä listalla komeilee tuttuun tapaan ovelta ovelle -myyjä. Onko tuota ammattikuntaa edes olemassakaan enää. Minun ovellani heitä ole koskaan näkynyt. Häntäpäästä löytyvät myös puhelinmyyjä, turkistarhaajat, automyyjät ja muut ihmisten riesaksi kokemat tai mediassa ikävässä julkisuudessa olevat ammatit.


Oma ammattini tiedottaja on myös häntäpään heikkejä. Johtuen todennäköisemmin siitä, etteivät ihmiset edes tiedä, mitä tiedottaja tekee. Mutta huonommin menee vielä esimerkiksi lehtitoimittajan arvostuksella.


Edellisen kerran Suomen Kuvalehti mittasi ammattien arvostusta kolme vuotta sitten. Nopeimmin suosiotaan ovat kasvattaneet kolmessa vuodessa proviisori ja yliluutnantti. Eli ilmeisesti joku uskoo vielä lääkkeiden jonkun parantavan ja että upseerit pelastaisivat Suomen.Median vaikutus ihmisten mielipiteisiin on selkeä. Ahtaajien arvostus laski kolmen vuoden takaisesta oikein urakalla. Samoin kuin kansanedustajien. Nuorten mielestä kunnioitettavinta työtä oli ammattiurheilijan työ tai kiinteistönvälittäjä. Vähiten he arvostivat kirkonmiehiä.


En tiedä, mutta sen listalta näkee, että tavallista duunaria ei ensimmäisten joukossa ole, mikäli arvostusta mitataan kansan mielipiteellä.


Parhaiten suosioon pääsee, jos valitsee ammatin, jossa suojellaan, hoidetaan tai tuomitaan muita ihmisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti