torstai 26. elokuuta 2010

BB-ylösnousemus


Eilen aukaisi jälleen ovensa Suomen suurin ihmiseläintarha eli BB. Tai no, meille varattomille ainakin, joilla ei ole varaa tai edes halua hommata 24/7:aa tai muita maksullisia palveluita ennen virallista starttia. Mutta Kaarlo Sarkian runojen lukemisen lomassa avasin silti tv:n Subille. Mukavan suuri kontrasti.


Koskaan ei pitäisi ihmisiä ensivaikutuksen perusteella tuomita, mutta edes kaksi juontajablondia eivät riitä korvaamaan Vappu Pimiää. Vappu on vain Vappu, eikä yhtä hyvää löydy juontamaan. En edes enää muista niiden kahden muun nimiä.


BB-asukkikanta jatkaa valitettavasti edellisten vuosien tiellä. Kovin nuorilta ja lapsellisilta vaikuttivat. En haluaisi pitää ko. neitoja ja poikia aikamme nuorten prototyyppeinä, mutta mieleen se väistämättä tulee. Arvot heillä ovat ensikosketuksen perusteella todella omituisia, elleivät suorastaan huolestuttavia.


Jokainen heistä väittää olevansa aito, mutta vain muutamasta minulle tuli aitous mieleen. Suurin osa vetää roolia, niinkuin tietysti jokainen tekee hädin tuskin parikymppisenä. Auttaakin he haluaisivat: eläimiä ja kehitysmaan kansalaisia. No, onneksi elämä opettaa, että myös Suomessa riittäisi autettavia. Elleivät he ole autettavina itsekin.


Typeristä typerin oli vihaiselta pikkutytöltä näyttävä ja vaikuttava Maria. Tämä tyttönen kertoo käyttävänsä ihmisiä hyväkseen ja piti jopa muita asukkeja noubadeina. Hän haaveilee Hollywood-urasta. Just joo, ja millä edellytyksillä. Naamavärkki puhumattakaan lahjoista eivät riitä edes Hollywoodin esikaupunkiin. Minäkin haaveilen runokirjan kirjoittamisesta Las Vegasissa, mutta tuskin sinne koskaan pääsen. Mutta tämä Maria on näyttänyt imeneen maailmankuvansa tästä ajasta, hän ei vain ymmärrä, ettei kaikki glamour ole totta ja että pintakin sattuu jossain vaiheessa.


Yksi varttuneempikin porukasta sentään löytyi. Pohjalainen Satu vaikuttaa sen takavuosien BB-Mantan inkarnaatiolta, mutta parempi sekin kuin ei mitään. Mukaan on löydetty myös uskoaan vastaan elävät musliminuorukaiset, olisi kiva nähdä, löytyisikö kisaan joskus ryyppäävä ja miesseikkaileva muslimityttö. Vahvasti epäilen. Viime vuosien tapaan myös venäläiskaunotar löytyy kisasta unohtamatta seksuaalisten vähemmistöjen edustajia.


En tiedä, olisin toivonut tälle kaudelle jälleen rohkeampaa valintaa asukaskaartiin. Tavallisetkin, edes lähestulkoon järjelliset arvot ja tavoitteet omaavat ihmisetkin voisivat olla mielenkiintoisia, jos heille vain annettaisiin mahdollisuus ja jos niitä juotettaisiin riittävästi. Päinvastoin tavishumalainen laittaisi hyvässä lykyssä koko BB-talon pirstaleiksi.


Tekevätkö vain huonot ominaisuudet ihmisistä mielenkiintoisia? Ovatko iltapäivälehtien lööpit kisan ainoa tavoite? Minusta tärkein tavoite olisi hyvä viihde.


Jokainen BB-asukki kertoi muuten olevansa impulsiivinen ja seikkailunhaluinen, mutta väitti inhoavansa teeskenteleviä miellyttäjiä. Niinkö? Ensimmäisen meille köyhille näytetyn BB-illan kuvaavin kysymys olikin kanssakilpailijan kysymys taloon tulleelle toiselle kisaajalle: "Ooksä selvinpäin?"


Itse BB-kaudelta toivoisin huomattavasti mielenkiintoisempia viikkotehtäviä asukeille kuin viime kaudella viikosta toiseen kestänyt uuvuttava Slummi ja paratiisi-sekoilu.


Mutta viinaa saa juoda ja peittoa heiluttaa, se on BB:n tehtävä meille viihteen kuluttajille. Sen ovat ymmärtäneet myös kilpailijat kun kuulivat vasta olevansa ehdolla BB-taloon. Eräs sanoi: "Ja nyt sitä kaljaa, että päästään ansaitsemaan paikkamme talossa."


Tuosta kommentista tuli jo lähes turvallinen olo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti