lauantai 21. elokuuta 2010

Kadonnutta kaupunkia etsimässä


Eilen kävin juttukeikan yhteydessä Signe Branderin valokuvanäyttelyssä Helsingin kaupunginmuseon Hakasalmen huvilassa. Free-elämän hyviä puolia on, että voi yhdistää työhön myös huvia.


Täytyy sanoa, että näyttely oli varsin vaikuttava. Kuvat olivat omalla tavallaan kuin maalauksia. En tiedä, miten Brander oli onnistunut saamaan kuviin niin paljon elämää ja yksityiskohtia, joita olisi voinut etsiä kuvista tuntikausia. Luulisi, että 1900-luvun alun valokuvauskalustolla mitään ei voitu tehdä spontaanisti.


Tämän päivän digikuvia on helppo ottaa, mutta jotain on hävinnyt. Valokuvauksesta on tullut liian paljon tekniikan hoitamaa. Esimerkiksi itse en edes osaisi kehittää negoja, jos joku sellaista käskisi tehdä. Vieläköhän löytyy joitakin periksiantamattomia, jotka kuvaavat filmille?


Brander keskittyi kuvaamaan Helsinkiä ja sen arkea kaduilla, osin ihmisten kotonakin. Olisi hienoa, jos joku ryhtyisi vastaamaan hommaan nytkin. Tosin en tiedä, mitkä poliisijoukot saisi peräänsä, jos päättäisi pysähtyä kadulle ja kuvata ohikulkevia ihmisiä oikein antaumuksella.

Kannattaa käydä näyttelyssä, jos tie sattuu kulkemaan Helsingin keskustassa. Näyttely on avoinna 29.8. asti. Mikä parhainta Helsingin kaupunginmuseon näyttelyt ovat ilmaisia, seuraavaksi suuntaan Ratikkamuseoon.Kuva: Signe Brander/Helsingin kaupunginmuseo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti