perjantai 24. syyskuuta 2010

Ruotsi on mallimaa?


Perusturvallisuuteni on saanut jälleen kolauksen. Olen pitänyt Ruotsia demokratian mallimaana ja sellaisena maana, jollainen Suomenkin pitäisi olla. Ruotsin valtiopäivävaalien sotkuja seuratessa Suomi vaalirahakohuineen tuntuu jälleen lintukololta.


Jo vaalikampanjointi Ruotsissa muistutti Suomea 20- ja 30-luvuilla, jolloin poliittisia vastustajia mukiloitiin säälittä. Ruotsissa kohde vain oli päinvastainen kuin vasemmistovainojen Suomessa. Ruotsissa kärsijäksi joutui äärioikeistolainen ruotsidemokraatit-puolue.


Minulle on jäänyt epäselväksi koko puolueen ideologia, koska se on jäänyt täysin puoluetta vastaan tehtyjen iskujen varjoon. Ilmeisesti he haluaisivat ainakin leikata maahanmuuttokiintiöitä, mikä ei Ruotsissa aiheuta ihmetystä, sillä siellä oikeasti maahanmuuttajia on verrattuna Suomeen.


Vastaavanlaisen mielipidehyökkäysten kohteeksi Suomessa ovat joutuneet perussuomalaiset, joskin heistä on kuoriutunut median lemmikkejä toisin kuin ruotsidemokraateista Ruotsissa. Mutta perussuomalaiset taitavat olla aika kesyjä verrattuna ruotsidemokraatteihin.


Erilaisilla mielenosoituksia ja jopa iskuja järjestävillä "kansalaisaktivisteilla" on yleensäkin mielenkiintoinen käsitys demokratiasta. Jos joku on eri mieltä kuin he, käyvät he säälittä kimppuun. Minun mielestäni demokratiassa jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, vaikkei se minua itseäni miellyttäisi. Raja menee toiminnan laillisuudessa. Avoimen rasistinen tai rikollinen toiminta ei luonnollisesti ole ok.


Demokratian mallimaa Ruotsi on joka tapauksessa käymistilassa. Ehkä siellä ymmärretään, että kaiken ymmärtäminen ei aina ole onnistu. Ihme kyllä siellä ei tunnuta ymmärtävän, minkälaiset toimintatavat kuuluvat demokraattiseen valtioon. Viime vaalikampanja kun olisi voinut olla Iranista.


Historiasta voi aina saivarrella, mutta mieleen tuli Ruotsin vaalifiaskoa seuratessa suomalaisten kohtelu 60- ja 70-lukujen Ruotsissa. Heitä ei media tai valtiovalta suojellut ennakkoluuloja vastaan, vaikka suomalaiset sentään tulivat pääsääntöisesti Ruotsiin töihin. Omaa kieltä eivät suomalaiset saaneet kouluissa käyttää ja heistä muokattiin ruotsalaisia väen väkisin.


Mikä Ruotsin nykyisissä maahanmuuttajissa sitten on niin paljon hienompaa kuin suomalaisissa, ettei maassa voida edes käydä keskustelua maahanmuuton hyvistä ja huonoista puolista ilman terrori-iskuja.

Kaikki pohjoismaiset demokratiat kärsivät tällä hetkellä teennäisyyden taudista. Poliittinen kieli on kauan sitten eristänyt kansan syvät rivit politiikasta. Juuri tähän saumaan on helppo iskeä esim. ruotsidemokraattien. Puhutaan kansan syvistä ennakkoluuloista ja peloista yksinkertaisella tavalla. Vanha, mutta toimiva kikka. Jos itseään täynnä olevat ns. vanhat puolueet tulisivat joskus oikeasti alas kansan pariin, niin tällaisilla puolueilla ei olisi toimintakenttää.


PS. TV-ykkösellä pyörivä Muslimielämää-sarja varmasti tarkoittaa hyvää, mutta minusta tuntuu, että sarja pikemminkin on lisännyt ihmisten ennakkoluuloja islamia kohtaan. En oikein jaksa ymmärtää, miksi naisten elämä on mitä monimutkaisemmin rajoitettua, kun taas miehet saavat tehdä mitä lystäävät. Paitsi tietenkin jos mies sattuu olemaan homo, niin hänkään ei ole minkään arvoinen.


Tosin minua on kyllä hävettänyt sarjassa esiintyvät suomalaisetkin, joilla ei tunnu olevan minkäänlaisia käytöstapoja, ja jotka pitävät tietämättömyyttään hyveenä niin kuin yleensä muutenkin Suomessa nyt tehdään.


Positiivista mediahuomiota muslimit ovat kuitenkin saaneet. Yleensähän me suomalaiset olemme jutuissa maallistuneita ja onnettomia, kun juttujen perusteella muslimit taas aitoja ja onnellisia.


Mutta jos joku meistä maallistuneista ja onnettomista miehistä käskisi naisten pukeutua hyvin epämukavilta näyttäviin uimapukuihin omalla uintivuorollaan, niin siitähän nousisi aivan järkyttävä kohu.


Siksi hieman ihmettelen sarjassa esiintyviä muslimiksi kääntyneitä naisia. Suostuisivatkohan he yhtä rajoittavaan elämään, jos joku tapakristitty suomalainen mies moiseen pyytäisi. Enpä usko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti