tiistai 9. marraskuuta 2010

Kiusattujen kansakunta


En tiedä, onko teille iskenyt silmään sama asia kuin minulle. Viime aikoina julkisuuteen on pongahtanut oikea kiusattujen katras.Tällä kertaa vallan kammareista. Ensiksi huhuttiin Suomen pankin kiusaamisongelmista ja heti perään Jarmo Korhonen kertoi olleensa työpaikkakiusattu. 


Kiusatuksi tuleminen on ollut julkisuudessa kerrottuna trendikästä, ellei jopa melkein välttämätöntä. Tarina kiusatusta menestykseen kun antaa muille kiusatuille toivoa, ja antaa haastatellusta itsestään kuvan sitkeästä ihmisestä, joka ei välittänyt muiden mielipiteistä matkallaan menestykseen.

Mutta kukapa kertoisi julkisuudessa olleensa julmempaakin julmempi kiusaaja. Niitäkin täytyy olla, onhan sitä naisministereitäkin huhupuheiden mukaan itketetty valtioneuvoston kokouksissa. 


No, ottamatta kantaa näihin tapauksiin sen enempää, niin suomalainen voi tulla kiusatuksi läpi elämänsä.


Kuulemma jo päiväkodissa löytyvät ensimmäiset kiusaamistapaukset. Eli suomalainen rääkkää toista suomalaista heti kun vaipoista pääsee. Tuttuun tyyliin poikkeavat yksilöt suljetaan prinsessa ja prinssi-leikeistä jo varhaisessa vaiheessa pois.


Varsinainen helvetti pääseekin sitten irti kouluissa, joissa syyt kiusaamisen ovat mitä mielikuvituksellisemmat samoin kuin kiusaamisen keinot ja välineet. Koko peruskoulun ajan voi hyvässä lykyssä viettää kiusattuna hylkiönä. Piinasta pelastavat ainoastaan koko ajan kasvavat oppilasmäärät, useampi reppana kun antaa kiusaajille enemmän vaihtelunvaraa kiusattavien skaalassaan. Ja mikäpäs kiusaajien on ollessa, sillä kouluista kerrotaan, että meidän koulussahan sitä ei kiusata, vaikka opettajia itseäänkin kiusataan.


Kun olet kärsinyt koulusi ajan kiusaamisesta, niin sitten pääset kiusattavaksi armeijan kautta työpaikoille, ja kun useamman vuosikymmenen rääkistä selviydyt korjaten olemattomia virheitäsi töissäsi, todennäköisesti sinua kiusataan vielä vanhainkodissa.


Saammekohan me suomalaiset rauhaa edes taivaassa? Jossain sielläkin ilmestyy toinen suomalainen kiusaamaan, jolloin helvettikin tuntuisi hyvältä vaihtoehdolta itkuineen ja hammasten kiristyksineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti