sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Sovinnaisuus ja sovinnaisuuden epähedelmät


Vaikka kaikki eivät sitä uskoisi, minussa on sovinnainen puoleni. Oikeastaan se tahtoisi ajoittain hallita minua.


Harjoittelussani Hymy-lehdessä sovinnaisuus on tietenkin koetuksella, sillä lehden konsepti on mahdollisimman epäsovinnainen. Kun joudun poistumaan sovinnaisuus-mukavuusalueeltani, tekee se toki myös hyvää.


Toisaalta olen äärimmäisen epäsovinnainen ihminen, joka ei siedä oikeastaan mitään instituutioita tai auktoriteetteja ja inhoan kaikkea lauman mukana menemistä. Niinpä olen tullut siihen tulokseen, että sovinnaisuus on eräänlaista uusien ja erilaisten asioiden sekä ihmisten pelkoa.


Siihen kai yhteiskunnan hutera säilyminen perustuu, kun valtaosa on enemmän tai vähemmän sovinnaisia ihmisiä, tietty status quo pysyy kasassa.


Epäsovinnaisia ihmisiä kyllä ihaillaan, jos nämä ovat vain julkkiksia tai muuten tietyn aseman saavuttaneita. Tavallisella tai asemaa omaamattomalla ihmisellä epäsovinnaisuus on sitten ristiriitaisemmin hyväksyttyä. Epäsovinnaiset tavikset koetaan helpommin hankaliksi ellei jopa hieman pelottaviksi. He ovat niitä, joista tokaistaan, että mikä se kuvittelee olevansa, eihän se ole mitään.


Epäsovinnaisissa ihmisissä on paljon hankalia mulkvisteja, eivät he kaikki todellakaan edes lahjakkaita ihmisiä ole, mutta kyllä heistä luomisvoimaakin löytyy. Valtaosa maailman suurista taideteoksista ja tieteellisistä keksinnöistäkin on syntynyt epäsovinnaisten ihmisten toimesta. Nämä tyypit eivät ole halunneet miellyttää jo tiedettyä ja auktoriteetteja vaan ovat seuranneet omaa tahtoaan.


Lähes kaikki ihmiset ovat muuten lähtökohtaisesti sovinnaisia poistuessaan kotipiiristään. Se auttaa sietämään muuten hullun maailman. Jopa valtaosa ihmisten keskinäisestä seurustelustakin perustuu sovinnaisuudelle. Jos joku heilahtaa jutuissaan turhan henkilökohtaiselle tasolle, valtaosa keskustelukumppaneista säikähtää. Sovinnaisuus sitten kyllä katoaa nopeasti, kun esim. saadaa viinaa päähän.


Ärsyttävimpiä ovat ne sovinnaiset, jotka luulevat olevansa epäsovinnaisia. Vaikkapa jonkin tietyn roolin takia. Esim. taiteilijaa tai epätavallista älykköä näytteleviä sovinnaisia ihmisiä on maailma täynnä, mutta jos he joutuvatkin laittamaan itsensä likoon, niin pelästys on suuri. Onneksi oikeasti epäsovinnaiset ihmiset kyllä tunnistaa ja p...jauhajat jäävät armotta kiinni.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti