sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Peltsi


Olen suuri elämäkertojen ystävä. Kulutan niitä suhteellisen tasaiseen tahtiin. Viimeksi luin Lauri Timosen Lähikuvassa Matti Pellonpää -kirjan.


Elämäkertana kirja on sellaista vahvaa keskitasoa. Paljon kirja pohjautui lehtihaastattelujen siteeraamiseen ja muutaman Peltsin luottoystävän haastatteluihin. Se tuntuu olevan päivän trendi. Itse olisin kaivannut enemmän Peltsin elämän syväluotausta, mutta hyvä näinkin.


Pellonpää eli Peltsi on hahmo, jonka kaikki kolmestakympistä ylöspäin tuntevat. Tutuimmaksi hän tuli Aki ja Mika Kaurismäen elokuvissa. Vähintään sivuosanäyttelijänä, mutta Kaurismäkien elokuvia paremmin tuntevat muistanevat ainakin Peltsin Varjoja paratiisissa ja Boheemielämää -elokuvista.


Peltsiä on pidetty boheemina ja kapakoiden suurkuluttajana, mutta kirjan perusteella näkemys on väärä. Peltsi kuulemma viihtyi vain kapakoissa ja haki sieltä hahmoja rooleihinsa. No, niitä kapakoista taatusti löytyy. Viinaa Peltsillä toki meni, loppua kohden vähemmän.


Synnynnäinen sydänvika teki Peltsistä harvinaisen vapautuneen ja iloisen hahmon suomalaiseksi. Mies tiesi elävänsä jatkoajalla, joten miksi hän ei olisi nauttinut elämästä. Elämästä hän nauttikin, tarinan mukaan Peltsi vietti kerran kuukauden Juicen keikkabussissa kiertäen mukana ympäri Suomea.


Pellonpäästä välittyy hänen elokuvissaan tietty aitous, jossa ei ole mitään väkinäistä. Jos Peltsi ei ulkoiselta habitukseltaan vaikuttanut rivikansalaiselta, sai hän omasta hahmostaan väännettyä ujon ja itsestään epävarman suomalaisen miehen ylistyksiä. Kuten suuret näyttelijät yleensä, Pellonpää ei varsinaisesti näytellyt, vaan oli. Kati Outinen parinaan hän oli lyömätön. He olivat oikeastaan viimeinen kunnon "valkokangaspari".


Vaikea olisi kuvitella Peltsiä enää päärooleihin näinä pinnallisempina aikoina. Tai sitten kyllä. Peltsin hahmo itsessään oli jo kapinaa juppien 80-luvulla. Miksei sitten myös harvinaisen yllätyksettömällä ja laskelmoidulla 2010-luvullakin. Kapakan nurkkapöytien miehet eivät vain ole tänä päivänä suosikkihahmoja kotimaisissa elokuvissa.


Peltsi oli ainutlaatuinen, eikä vastaavanlaisia ole ilmaantunut. Imagoaan mustasukkaisesti varjelevilla nykynäyttelijöillä ei tosin riittäisi Peltsinä olemiseen eväitäkään. Pellonpää kuuluu niihin harvoihin julkkiksiin ja ihmisiin, joista ei kenelläkään ole ollut pahaa sanomista. Hyvä ihminen oli hän.


Rokkareiden kanssa kaveerannut Peltsi kunnostautui myös laulajana.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti