sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Voi neo-uusavuttomuus sentään!


Vaikka suomalaisten saavuttavat maailman parhaita oppimistuloksia, selviytymistä arkipäivän elämässä he eivät taida.


Pientä listausta:

Lumi ja pakkanen ovat suomalaisille vieraita elementtejä. Sään mukaan ei osata pukeutua, junat eivät liiku ja autotkin jäävät jumiin, hiihtotaidosta puhumattakaan. Jopa Hesarin toimittajat kaivavat autoa esiin boolikulholla ja kertovat ylpeillen moisen tapahtuneen tunnin sisään. Miten olisi lapio?


Suomalaiset eivät osaa laittaa ruokaa, eivätkä taida yksinkertaisinta taloudenpitoa velkaantumatta, vaikka olisivatkin palkkatyössä.


Suomessa äitien tekemäksi ruoaksi mainostetaankin valmisruokaa. Suomalaisäidit vaativatkin koululaiselleen koulussa mitä monimutkaisinta erityisruokaa, vaikkeivat itse osaisi keittää edes perunoita.

Suomessa varmistetaan rahojen riittävyys taulutelevisioon ennen ruokaa ja vuokraa.


Suomalaisvanhemmat uupuvat jo ensimmäisen lapsen jälkeen, siinä missä ennen vanhaan lapsia pykäistiin kymmenkunta mitä köyhimpään pirtinloukkoon uupumatta.


Suomalaislapset ovat maailman parhaimpia oppimistuloksiltaan, mutta kengännauhojen sitominen on haastavaa.


Suomalaislapset ajetaan kouluikäisenä jo muutaman kilometrin päästä takseilla kouluun ja ovatkin lihavuustilastojen kärjessä maailmanlaajuisesti.


Suomalaislapset ovat aktiivisia liikunnanharrastajia, mutta vanhemmat ajavat heidät autoilla harrastuspaikoille.


Suomalaislapset ovat päiväkodissa, vaikka toinen vanhemmista tai peräti molemmat olisivat kotona. Siitä huolimatta isovanhemmat ovat hoitamassa lapsia jokaviikko.


Suomalaiset huolehtivat sorsien ruokkimisesta, mutta naapurin mummo saa nääntyä nälkään.


Tuhansien järvien maassa auttavakin uimataito on harvojen herkkua.


Suomalaisista sairaanhoitajista vain harva taitaa elvytyksen.


Suomea kehutaan metsien maaksi, mutta kovin harva osaa kulkea metsässä eksymättä.


Kenraalit kehuvat Suomen armeijaa iskukykyiseksi, mutta aina harvempi jaksaa kuusi kuukautta olla muiden komenneltavana.


Suomalaisia kehutaan innovatiivisiksi, mutta en muista yhtään suomalaista keksintöä viimeisen vuosikymmenen ajalta.

Suomalaistaiteilijat juovat vähemmän kuin koskaan ja saavat myös vähemmän yllättävää aikaan kuin koskaan, vaikka opiskelevat alaansa enemmän kuin koskaan.


Suomalaiset taitavat kännykän räpläämisen, mutta eivät kaunokirjoitusta.


Suomalaisia sanotaan tehokkaaksi ja tunnollisiksi, mutta julkinen sektori velkaantuu vuosi vuodelta enemmän. Köyhiä ja sairaita on enemmän kuin vuosikymmeniin, eikä kukaan tunnu saavan tarvitsemaansa hoitoa, vaikka hoitotekniikka on parempaa kuin koskaan.


Suomessa kallista hoitoa saavien asuinkunnan vaihtaminen on tehty liki mahdottomaksi, mutta suurin perusoikeusongelma tuntuu olevan saako homoja vihkiä kirkossa.


Suomalaisjulkkikset eivät halua kertoa seurustelustaan, mutta ovat valmiita avaamaan vaatekaappinsa, kertomaan erostaan ja ennen kaikkea ystäviensä kuolemasta.


Suomessa on mahdollisuus opiskella enemmän kuin valtaosassa muuta maailmaa. Niinpä suomalaisopiskelijat valmistuvat hitaammin kuin missään muualla.


"Suomalaisnuoret" miettivät lähes neljäkymppisenä, mitä haluavat elämältään ja ovatko valmiita sitoutumaan.


Suomessa kauhistellaan virkamiesten parin oluttölkin siemaisua Romaniassa, mutta kotimaassa humalaiset ovat kadulla arkipäivää.


Suomessa tupakkaa ei saa kohta polttaa ulkonakaan, mutta mitä rasvaisimpia ruokia saa myydä, mainostaa ja ostaa rajoituksetta.

Suomalaiset ihailevat sotaveteraaneja, mutta heillä ei ole aavistustakaan, koska talvisota käytiin ja vieläpä miksi.


Suomalaiset matkustavat keskelle Intian valtamerta, mutta eivät tiedä, missä on Mikkeli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti