torstai 20. tammikuuta 2011

Kuntaliitosfarssia by Helsinki-Vantaa


Kun yhteisö muuttaa alvariinsa organisaatiotaan, tietää, että nyt ne eivät tiedä mitä tehdä. Rahaa ei ole ja jotain täytyisi keksiä, että edes näyttäisi siltä, että ongelmille tehdään jotain.

Erityisesti näin, jos kyseessä on julkinen organisaatio. Valtio on sotkenut organisaatiotansa niin, etteivät alamaiset enää tiedä, mihin virastoon/keskukseen ottaa yhteyttä. Varmuuden vakuudeksi julkishallinnon virastojen nimet on muutettu valtiolla sellaiselle kielelle, ettei asiaan vihkiytymätön tiedä, mistä on kyse. Ja jos tämä ei riitä, siirrellään virasto Helsingistä maaseutukaupunkeihin.


Odotan, että vastaava nimi-into leviää vielä kuntien virastoihinkin. Ilmeisesti moinen on jollain tavoin estetty, muutoin koulutkin olisivat oppimiskeskuksia.


Uusimmaksi taikalääkkeeksi kuntien kurjuuteen on keksitty kuntien yhdistäminen, vaikka jokainen tietää, etteivät ihmiset minnekään katoa, eivätkä siis kustannuksetkaan. Varsinkaan kun eduskunta syöltää uusia lakeja, jotka velvoittavat kunnat tarjoamaan enemmän palveluja, vaikka entisiinkään ei ole varaa.

Yhdistämisen edut vielä ymmärtää, kun kyseessä on tuhannen asukkaan kunta, joka yhdistetään isompaansa. Mutta kun kyseessä on Vantaa ja Helsinki, todellisuudessa kyse ei ole eduista vaan poliitikkojen laatikkoleikeistä.


Helsingin ja Vantaan yhteisen liiton valmistelusta on tullut oma farssinsa. Kaikki kuntaliitokset ovat farsseja, kysehän ei olisi muuten politiikasta. Vantaan poliitikot heräsivät viime metreillä puolustamaan kaupunkiaan ja mikäli se Vantaasta on kiinni, liitos Helsinkiin ei tule toteutumaan. Lopullisesti sen tiedämme tammikuun lopulla, jolloin Vantaan valtuutetut äänestävät kuntaliitosselvityksen tekemisestä. Selvitys-sana on sinänsä huvittava, sillä suomeksi se tarkoittaa yhtä kuin kuntaliitos.


Liitoksen puolustajat väittävät, että vantaalaiset haluavat helsinkiläisiksi. Tämän väitteen pohjana on yksi ainoa Helsingin Sanomien tekemä gallup, jossa Helsinkiin liittymistä kannatti hienoinen enemmistö. Hesari itse ei ole peitellyt kantaansa vaan on ajanut vahvasti Vantaan liittämistä Helsinkiin.


Vantaan ykköspoliitikko Tapani Mäkinen on miltei ainoa varteenotettava vantaalaispoliitikko, joka ajaa Vantaata Helsinkiin. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten herra voi jatkaa Vantaan ykköspoliitikkona, jos hän ainoana on ajanut omaa kaupunkiaan Helsinkiin. Todennäköisesti hän jo vaikutusvaltaisimman hallituspuolueen kansanedustajana jo tietää, että valtio liitättää Vantaan Helsinkiin joka tapauksessa äänestivät Vantaan valtuutetut miten tahansa.


Voimakkaimmin itsenäistä Vantaata ovat ajaneet demarit. He menettivät valtansa kokoomukselle edellisissä kuntavaaleissa. Demarit varmaankin laskeskelevat, että oman kaupungin puolustaminen saattaisi muistua äänestäjien mieleen seuraavissa kuntavaaleissa, mikäli Vantaa sellaiset itsenäisenä kaupunkina vielä näkee.


Järkevä ihminen ajattelisi, että Helsinkiin pitäisi liittää Vantaan lisäksi myös Espoo, ennen kuin pääkaupunkiseudun yhdistämisessä olisi järkeä. Jostain syystä espoolaiset ovat saaneet jäädä rauhaan. Todennäköisesti heillä on sen verran vahva edustus eduskunnassa, toisin kuin Vantaalla.


Kuntaliitoksista harva on onnistunut julkisuuteen valuneiden tietojen perusteella. Liitoskunnat ovat jääneet lapsipuolen asemaan. Palvelut ovat valuneet isomman kunnan keskustaan, eivätkä turvanneet palveluita pienempään kuntaan, millä liitokset on yleensä myyty.


Saa nähdä, millaista kokeilua Vantaalla suoritetaan. Saadaanko Suomeen syntymään gettoja, joissa asuu vain köyhiä ja ulkomaalaisia?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti