maanantai 7. helmikuuta 2011

Oikeasti sorsitut vähemmistöt, osa saamelaiset


6.2. vietettiin saamelaisten kansallispäivää. Ensimmäistä kertaa päivä herätti suurempaa huomiota tai vain itse heräsin kansallispäivään. Eilen televisiosta puski joka tapauksessa ykköseltä erinomainen dokkari aiheesta. Vielä 60- ja 70-luvuilla saamelaislapset pakotettiin "suomalaiseen muottiin". Eli omaa kieltä ei saanut koulussa käyttää ja muutenkin kehotettiin unohtamaan porotouhut.


No, noina aikoina taidettiin kitkeä kaikenlainen erilaisuus tehokkaasti, mutta vääryyttä saamelaiset ovat kiistatta kärsineet. Vaikka heillä tätä nykyä vähemmistöoikeudet onkin, taitaa yleinen mielipide olla, etteiväthän he suomalaisista eroa. Eivät varmasti, sillä kulttuuri on kitketty näihin päiviin asti. Vieläkin taistellaan maaoikeuksista. Valtio ei tietysti haluaisi metsäalueista luopua.


20- ja 30-lukujen rotuoppiaikoina saamelaisia pidettiin peräti rodullisesti alempana kansana. Suomalaiset kai hakivat hyvitystä, kun sakemannit ja muut rotuoppi-intoilijat pitivät suomalaisia alempana kansana.


Saamelaiset ovat mainio esimerkki siitä, miten eri vähemmistöillä on ollut eri oikeudet. Suomenruotsalaiset ovat onnistuneet mainiosti pitämään puolensa, koska ovat kuuluneet yhteiskunnan hierarkiassa sinne yläpäähän. Saamelaisten kohtaloksi koitua tuppaaminen Lapin perukoille ja toisen luokan kansalaisuus. Muistettava tietenkin on, ettei edes valtakieli suomen asema ollut vahva ennen itsenäisyyttä.


Saamelaiset itse ja tietenkin Suomi heräsi saamen kielen ja kulttuurin suojeluun viime hetkellä. Kun kieli rupesi jo katoamaan, ilmestyi kouluihin saamen opettajia ja tänä päivänä taitaa tilanne olla se, että saamen kieltä saattavat opiskella jo sellaisetkin, joilla ei edes saamelaisia juuria ole.


Suomi ei ole kuitenkaan ratifioinut ILO:n alkuperäiskansoja koskevaa yleissopimusta, joten täysin vakavasti saamelaisasiaa ei Suomessa oteta. Syynä ilmeisesti juuri tämä aiemmin mainitsemani maariita valtion kanssa.


Jopa minulla itsellänikin saattaa muuten olla saamelaisia juuria, joskaan varmuutta minulla ei asiasta ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti