perjantai 22. huhtikuuta 2011

Myöhästynyttä vaalianalyysia


Ollessani Dublinissa viime viikon lopulla Suomessa käytiin eduskuntavaalit. Sain kyllä Suomesta ensi käden tietoa tuloksista. Silti hämmästyin hiukan kun tässä eilen sitten katselin kansanedustajiksi valittuja ja tuloksia.


Varsinkin persuista valtaosa on tuiki tuntemattomia. Täytyy sanoa, ettei persut täysin Soinin puolue voi olla. Tosin maakuntien persuista moni tuntui olevan vanhoja SMPläisiä


Keskustan romahdusta ei voine pitää suurena yllätyksenä. Puolue kun ei tunnu itsekään tietävän, mihin suuntaan on menossa. Kasvojenkohotus Kiviniemen avullakaan ei sitten lopulta auttanut.


Kokoomuksen voittoa ei voi sitäkään pitää yllätyksenä. Katainen sai loppujen lopuksi olla aika rauhassa kritiikiltä ja vaikka kokoomuksen kampanja toisti itseään, sekään ei tuntunut äänestäjiä haittaavan.


Demareiden menestys oli pienoinen yllätys. Ehkä Urpilaisen sitkeä yrittäminen lopulta vain palkittiin ja monet jotka eivät halunneet äänestää persuja protestiksi, saattoivat äänestää tällä kertaa demareita. Demarit karsivat loppua kohden myös turhan unelmahötön pois ohjelmistaan, mikä antoi uskottavuutta.


Vihreiden romahdusta ei voinut pitää yllätyksenä. Puolue keskittyi persujen kanssa taistoon ja unohtivat, että he kamppailivat aivan muiden äänestäjien äänistä kuin persujen. Unohtivat omansa niin sanotusti.

Vasemmistoliitto menetti näissäkin vaaleissa asemiaan, koska suurimman huomion oppositiosta saivat kuitenkin persut ja demarit.


Kristillisdemokraatit taas juuttuivat aina vain syvemmälle uskontopuolueeksi, jollaisella tuskin on Suomessa kasvun mahdollisuuksia.


-------------


Kaikenlaisia tyyppejä sinne eduskuntaan taas valittiin. Tosi paljon aika tuntemattomia oman alueensa ulkopuolella, mutta kyllä sinne julkkiksia mahtui. Esim. Jani Toivola, Silvia Modig, Kike Elomaa. Moni julkkis sai tosin lähteäkin, kuten Juha Mieto. Ryvettyneitä kansanedustajia putosi lopulta pikalukemalta vähän. Marja Tiura tuli ensimmäisenä mieleen.


-----------------------------


Varmaa on, että eduskunnassa nähtäneen räväkkyyttä enemmän kuin ennen. Niin paljon toistensa vastakohtia tuli tällä kertaa valituksi. Jo hallitusneuvottelut tulevat olemaan itsensämyynnin paikka. Mahdotonta kuvitella, että Kokoomus, Demarit ja Persut mahtuvat samaan hallitukseen, ellei jokin myy jotain kynnyskysymystään. Tällä kertaa voi myös käydä niin, ettei ikuinen jeespuolue RKP pääse edes hallitukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti