maanantai 2. toukokuuta 2011

Ihmisjahdin loppu


Pitkin päivää on tipahdellut tietoa Osama Bin Ladenin surmaamisesta. Aika yllättäen lopulta tieto tuli. Miestä kun oli jahdattu yli vuosikymmenen ja sitten yhtäkkiä kerrotaan, että mies on nyt sitten pistetty kylmäksi. Vaikea Osaman kaltaista massamurhiin innostajaa on lähteä säälimään. Mies kai ansaitsi kohtalonsa, vaikka kuolema on kaikilla edessä, tuli tapetuksi tai ei.


Minusta Osaman tappaminen ei vain nyt oikein tuo kellekään oikeutta. Miksei miestä tuotu oikeuden eteen, kun se olisi ilmeisesti saattanut olla mahdollista tapahtumien olosuhteita sen enempää tuntematta.


Nythän miehestä tulee vain marttyyri, jollaisia hänen seuraajansa mitä ilmeisemmin yli kaiken arvostavat ja kaipaavat. Mutta Saddam Husseinin oikeudenkäynnin kaltainen kuukausien farssi haluttiin ilmeisesti välttää, kun jokainen tietää etukäteen oikeudenkäynnin lopputuloksen. Osaman raahaaminen länsimaihin oikeudenkäyntiin olisi taannut terroristeille runsaasti lisäjäseniä sekin.


Tosin aikaisemmin Osamasta levitetyt "romanttiset" kuvat kapinallisena vuoristoluolissaan voi heittää romukoppaan. Mies kun tavoitettiin lopulta kartanostaan, vieläpä sadan kilometrin päässä Usan liittolaisen Pakistanin pääkaupungista. Mutta eipä Osama mihinkään köyhiin olosuhteisiin edes syntynytkään, joten kai mies halusi tehdä olonsa mahdollisimman mukavaksi poikkeusolosuhteissakin.


Jos Barack Obama taas on ollut jollain tasolla liberaalin miehen maineessa, niin eipä häntä sellaisena voi pitää tämän operaation jälkeen. Vaalien lähestyessä hänen oli annettava periksi periamerikkalaiselle lynkkausmielialalle, kun mahdollisuus varmistaa ääniä seuraavin presidentinvaaleihin avautui. Ei Amerikan vaaleja taideta toista kertaa Yes We Can-huudoilla voittaa vaan kylmällä ulkopoliittisella operaatiolla, kuten niin monta kertaa aikaisemminkin.

Washingtonista virtaa kuvia Osaman kuolemaa juhlivista amerikkalaisista. Oli surmattu/teloitettu ihminen millainen tahansa, en ole koskaan ymmärtänyt riemuitsevia väkijoukkoja, kun joku on tapettu. Se antaa kuvan maailmasta, jonka olisi pitänyt jäädä keskiajalle, mutta kostonhalu on ihmisen kantavimpia voimia, jopa Usan kaltaisessa länsimaassa. Tai oikeastaan juuri Usassa.


Vaikka Osama väitetään varmasti tunnistetuksi, niin väkisinkin herää epäilys, oliko tämä nyt kuitenkaan tässä. Ehkäpä parin kuukauden päästä kaikessa hiljaisuudessa todetaan, että mies olikin väärä. En tiedä terroristien todellisesta iskukyvystä tänä päivänä, mutta vaikea kuvitella, etteikö tätä Osama-operaatiota jollain tavalla kostettaisi.

PS. Olipa muuten vaikea olla sekoittamatta kirjoittaessa Obamaa ja Osamaa. Sen verran samankaltaiset nimet. Tämän nimellisen yhtäläisyyden kai Obamakin tiedosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti