sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Keskitaso voitti Euroviisuissa vuonna 2011


No niin, pakko se on kirjoittaa Euroviisuista. Tällä kertaa voittajakolmikko oli hämmästyttävän tasapaksu. Yllätys oli, että miten kärkikolmikosta Azerbaidzan ja Ruotsi onnistuivat noin surkeilla kappaleillaan villitsemään eurooppalaiset.


Tai no, eivät ne tainneet villitäkään, mutta napsivat tasaisen hyvin huippupisteitä. Oli myös hieman hämmentävää, että azerit riensivät esittämään voittobiisiään voiton varmistuttua Turkin lippu etunenässä, eikä oman maansa lippua. Varmaa on, että seuraavat kisat ovat ainakin eksoottisemmassa maassa. En tiedä muuta maasta kuin että siellä on perkeleesti öljyä ja että nahistelevat kovasti armenialaisten kanssa.


Italian jazzbiisi oli musiikillisesti parempi Ruotsia ja Azerbaidzania, mutta sekin oli jazzina keskinkertainen. Jos biisiä ei olisi esittänyt Italia, olisi se ollut loppupäässä. Italialaiset kun palasivat vielä viisuihin vuosien jälkeen loukkaannuttuaan aikanaan huonosta menestyksestään.


Suomen Paradise Oskar ei menestynyt, mikä ei yllätys ollut, vaikka jokavuosi samat höpinät voittobiisistä höpistäänkin. En ymmärrä, mitä pettymystä tuloksessa oli, poikahan sai kohtuuhyvin pisteitäkin.


Musiikillisesti Oskarin biisi oli kyllä finaalin parhaimmasta päästä ja jos lauluvuoro olisi ollut jotain muuta kuin ensimmäinen, olisi dadattelu saattanut sijoittua korkeammalle. Mies ja kitara-esiintymisen täytyisi myös olla jotain muuta kuin pikkukiva, että se herättäisi äänestäjien huomion räiskyvämpien esitysten alta.


Mutta eivätpä omat suosikkini Irlanti, Islanti ja Saksakaan olleet voittajien joukossa. Saksan Lena esiintyi toista kertaa peräkkäin Saksan edustajana, mutta nyt ei yllätys onnistunut, vaikka esiintyjä kisojen kaunein olikin ja biisikin kivan Björk-vaikutteinen.

Irlannin kaksospoikien lavashow oli viisujen parhain, eikä biisikään Ruotsin biisin Popular-jankutukselle hävinnyt. Yllättävän moni maa esitti biisinsä taas englanniksi. Se taitaa olla ikävä kyllä menestymisen edellytys, kuten esim. Ranskan komeaääninen laulaja joutui toteamaan. Hullua kyllä, britit itse eivät viisuissa omalla kielellään menesty, vaikkakaan yli-ikäinen poikabändi ei voittoa voinutkaan tuoda yhtään lähemmäksi.


Taas sama kitinä muuten alkoi, että kuinka itäeurooppalaiset maat äänestävät toisiaan. Äänestäkööt. Voittobiisin muuten tekivät ruotsalaiset, joten kyllä se voitto vähän Ruotsillekin tuli. Viisut muuten katsoin ruotsinkielisenä, kun jostain syystä telkkarini napsautti parin minuutin jälkeen ruottalaisen selostuksen päälle. Joten nyt en voi haukkua suomenkielistä selostusta. Anteeksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti