keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Spede Pasanen muistoissamme


Spede Pasasen kuolemasta tuli kuluneeksi kymmenen vuotta.


Spede oli vähän niin kuin jokakodinkaluste. Tuttu lapsuudesta lähtien televisiosta. Mies on myös niitä harvoja ihmisiä, jotka ovat päässeet arkikieleen käsitteenä. Pelleilyä sanotaan spedeilyksi ja hauska sekä kommeltava ihminen voi olla yksinkertaisesti toisten mielestä, mikäs muukaan kuin spede.


Spede tuntui jotenkin kuolemattomalta kuin Kekkonen, koska aina sillä pyöri jokin ohjelma televisiossa, ja aina kirjoitettiin, kuinka hyvässä kunnossa se on ja jaksoi pomppia Speden Speleissä. Mutta niin sitä tuli lähtö Spedellekin ja sen jälkeen Riitta Väisänen onkin tehnyt osapäiväuran Speden muistelijana lehdissä ja telkkarissa. Yhtä kaikki Speden kuolema oli yllätys. Spede oli muuten nyt 81-vuotias, jos eläisi. Spedeä olisi jotenkin vaikea kuvitella vanhainkoti-iässä.


En osaa kirjoittaa mitään syväanalyysia Spedestä, se lienee mahdotontakin, kun ukko oli niin monipuolinen mies. Oma suosikkini oli Speden kisailuohjelmat. Spede ei edes peitellyt pettymystään, jos sattui häviämään niissä Speleissä julkkisvieraalleen. Sen verran kova voitontahto hänellä oli. Eikä Spede peitellyt viehtymystään kauniisiin nuoriin naisiin. Aina niistä Uuno-elokuvista löytyi rooli saman vuoden misseille.Uuno Turhapuroista ja joistakin Speden sketseistä on aika ajanut vähän ohi, sillä sketsit olivat yleensä kuitenkin aika kilttejä ja tällainen paatunut tämän päivän ihminen (ainakin minä) tarvitsee rankempaa huumorikamaa. Speden sketseissä ei kuitenkaan ketään nöyryytetty, mikä on yksi 2000-luvun viihteen tärkeimpiä muotoja. Viimeiset Uunot ja muut Speden elokuvat 90-luvulla eivät enää kansaan mennetkään edes katsojalukujen perusteella. Mutta silloin 80-luvulla Uunot menivät kuin häkä ja muistelen, että ensimmäinen elokuva, minkä elokuvateatterissa näin oli Uuno armeijan leivissä.


Laitetaan Speden kunniaksi pyörimään video, jossa Spede kohtaa byrokratian. Onneksi ainakin yritysavustusvirastoissa on palvelutaso tästä videosta kohentunut. Spede taisikin saada aikanaan Elokuvasäätiöltä videon kaltaista kohtelua, sillä tuotantotukia ei miehelle koskaan herunut. Tuskin Spede niitä pätevänä bisnesmiehenä olisi edes todellisuudessa tarvinnut, mutta tajusi, että kansa rakastaa tyyppejä, jotka ottavat yhteen herrojen kanssa, ja virtaavat jo siitäkin syystä elokuvateattereihin katsomaan Speden elokuvia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti