tiistai 6. syyskuuta 2011

Unohtakaa yleisurheilu


Joka kerta kun yleisurheilun arvokisoja tulee, alkaa sama poru. Miksi suomalaiset eivät pärjää? Mistä tämä pärjäämättömyys johtuu? Eikö suomalaisilla ole voitontahtoa?


Elämässä kaikki ei ole haluamisesta kiinni. En ole urheilun asiantuntija, mutta uskoisin, että jokainen urheilija haluaisi pärjätä. Mutta kun urheilija tulee viisimiljoonaisesta kansasta, jossa urheilijan elämä on turhankin helppoa, ei ole helppoa pärjätä kenialaisille juoksijoille, joille urheilu on ainoa keino ylöspäin. Kilpailun koveneminen ei kaikkea selitä, sillä kilpailu on yhtä kovaa kaikille.


Kysymys tietenkin kuuluu, miten Jamaikan kaltainen pikkuvaltio sitten kykenee tuottamaan vuodesta toiseen huippusprinttereitä. Kyseessä lienee geenien ja perinteiden sekoitus. Suomessa ei nimittäin ole enää mitään yleisurheiluperinteitä, vaikka vanhoja saavutuksia muistellaankin. Jopa se viimeinen oljenkorsi keihäänheitto ei tuo enää mitaleita ja juoksijageenit ovat kadonneet myös historian hämärään.Ehkä kannattaisi suosiolla unohtaa yleisurheilu ja keskittyä tukemaan lajeja, joissa suomalaiset tekevät tulemista. Esimerkiksi Suomen pääsy koripallon EM-kisoihin on jo iso juttu, kun maita riittää nyky-Euroopassa. Muita vanhoja rakkauksia, jotka eivät enää toimi on vaikkapa hiihto.


Toisaalta ketään ei auta se, että ennen yleisurheilun arvokisoja raahataan menneet suuruudet haukkumaan urheilijat ja valmentajat. Ehkä kannattaisi käydä vakoilemassa, mitä ne muut tekevät kilpailijamaissa paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti