Raiskaaminen bussissa onnistuu jo


Tätä pääkaupunkiseudulla tapahtunutta bussiraiskauksen uutisointia on seurannut jotenkin epäuskoisena. Tiedän kyllä, että kanssaihmistä kohtaan ollaan välinpitämättömiä, mutta että tämäkin piti nähdä vielä. Jopa raiskaaminen bussissa onnistuu. Tämä tapaus sattui HSL:n kannalta vielä kiusalliseen aikaan. Paraikaan kun on käynnissä matkarauha-projekti.


Vaikea sanoa, kun ei ole tilanteessa ollut, mutta en ainakaan itse pystyisi istumaan paikallani, jos jotain raiskattaisiin, vaikka en mikään raamikas mies olekaan ja saisin todennäköisesti käkättimeeni.


Tämä raiskaus bussissa on jäävuoren huippu, kun ajattelee, minkälaiseksi touhu on pääkaupunkiseudun joukkoliikennevälineissä mennyt. Ihmisiä kannustetaan matkustamaan julkisilla, mutta turvallisuutta ei kyetä takaamaan. Omasta matkustushistoriastani julkisissa liikennevälineissä tulee helposti mieleen kymmenkunta häiriköintitapausta, joita olen todistanut. Enkä edes välttämättä matkusta julkisilla päivittäin.


Mikä sitten avuksi? Ongelma on, ettei apua ole, niinkuin yleensäkään missään. Kanssamatkustajien apuun ei kannata ainakaan luottaa, ja kuskitkin busseissa ja ratikoissa istuvat mieluusti kopissaan ottamatta kantaa mihinkään, mitä kuljettamassaan ajoneuvossa tapahtuu. Kun häirikkö iskee, onkin ainut keino vain kärsiä ja toivoa, ettei joudu itse häirikön ykkösuhriksi, ellei omaa sellaista habitusta, että saa olla rauhassa.


Vartijoita on kyllä hommattu bussinkuljettajien turvaksi, mutta entäs matkustajat? Sinänsä en bussinkuljettajiakaan täysin tuomitse, sillä ei taatusti ole helppoa tehdä työtä, missä väkivallan uhka on jatkuvasti läsnä. Eikä vartjoita voi jokaisessa bussissa, junassa, metrossa tai ratikassa ajattaa. Se ei ole yksinkertaisesti mahdollista.


En ole tilastojen asiantuntija, mutta tämä ihmisten terrorisointi joukkoliikennevälineissä tuntuu olevan lisääntymään päin. Kyse ei ole pelkästään väkivallanteoista, vaan yleisestä välinpitämättömyydestä toisia kohtaan. Melskaamista, haistattelua, riehumista ja kaikinpuolista välinpitämättömyyttä.


Välillä tuntuu, että istuminen autossa ruuhkassa on huomattavasti rentouttavampaa kuin matkustaminen julkisilla. Autossa saat sentään olla rauhassa.

Kommentit

Suositut tekstit