Nyt ne repii meidät auki!


Ihminen pelkää monia asioita, mutta päällimmäisinä kuolemaa, sairauksia, säitä ja tietotekniikkaa. Kun Facebook tai Google ilmoittaa muutoksista palveluissaan, helvetti pääsee irti, ellei peräti hysteria.



Facebookin Timelinen epäillään paljastavan käyttäjän koko elämän kiusalliset salaisuudet. Tosiasiassa Facebook julkaisee käyttäjän profiilissa vain niitä tietoja, joita käyttäjä on sinne itse laittanut. Joten jos vähänkin epäilee katuvansa jotain sanomistaan jälkikäteen, kannattaisi pitää kädet irti näppäimistöstä siinä missä kännyköistäkin.



Samoin Google säilyttää kaikki tekemäsi haut, joskaan ei julkaise niitä missään julkisesti ja vaihtaa tietojasi eri palveluidensa kanssa. Ja se niitten autokin vielä pörrää kuvailemassa nurkillasi.



Niin, elämme sellaista aikaa, että jos haluaisimme olla täysin rekisterien ulkopuolella, meidän pitäisi syntyä kotona ja pysyä siellä tekemättä mitään koko loppuikä. Se on ainoa keino, etteikö tietojasi ja tekemisiäsi olisi missään talletettuina.



Googlen ja Facebookin toimet tähtäävät mainostajien houkutteluun täsmämarkkinoinnilla. Ei siitä mistään sen monimutkaisemmasta ole kyse. Kyseisiä jättejä tuskin kiinnostaa yksittäisen käyttäjien tekemiset muuten millään tavalla. Eli ainoa keino olisi olla käyttämättä kyseisten jättien palveluita millään tavalla. Se lienee vielä mahdollista. Ihmisiltä on unohtunut, että muitakin hakupalveluita on kai olemassa kuin Google. Samoin Facebookissa ei ole kenenkään pakko olla.



Se näiden jättien toiminnassa mietityttää, että vaikka niiden tarkoitus on saattaa ihmiset lähemmäksi toisiaan, ne itse ovat vaikeasti lähestyttäviä. Muutokset vain tipautetaan ylhäältä alas sieltä jostain Piilaakson uumenista ja sitten kun kohu nousee, kenties otetaan takapakkia muutamaksi kuukaudeksi, että kansan pahin raivo talttuu. Jotenkin kaipasi näille jäteille jotain kasvoja, nyt ne tuntuvat aika kasvottomilta.

Kommentit

Suositut tekstit