Raha ratkaisee


Olemme Suomessa eläneet lintukodossa, kun meillä kotimaiset kaupalliset kanavat ovat olleet pääosin ilmaisia. Ei taida mennä montaa kymmentä vuotta kun tuo onni loppuu. Muuallahan se on jo aikaa sitten loppunut varsinkin urheilun osalta.



Jääkiekon MM-kisat näyttävä Maikkari näyttää kaikki muut kuin Suomi-pelit maksullisilla kanavillaan. Jossain vaiheessa voimme olla jo siinä vaiheessa, ettei Yleisradiolla ole enää varaa kilpailla urheilun arvokisoista- ja muista yleisöä kiinnostavista turnauksista.



Tässä tapauksessa ei voi sanoa kansalle, että olette saaneet, mitä olette tilanneet. Urheilun muuttuminen superbisnekseksi on tapahtunut varkain. Parikymmentä vuotta sitten Canal+:ssaa tuskin taisi edes olla olemassa ja nyt siellä tuntuu olevan kaikki mahdolliset urheilulajit, joita yleisö seuraa. Seuraamme todennäköisesti ilmaiseksi jossain vaiheessa vain sellaisia lajeja, joilla ei ole kaupallisia mahdollisuuksia.



Tai sitten... jossain vaiheessa urheilun kuluttajat sanovat, että nyt loppuu. Esim. jääkiekon MM-kisoissa eivät kaikki liput ole edes menneet kaupaksi. Tavallisella ihmisellä ei ole kohta enää niitä varaa ostaa.



En ole niin lapsellinen, ettenkö ymmärtäisi, ettei mikään ole ilmaista ja ettei show pyöri ilman tuloja. Mutta pitääkö kaikista urheilukisoista tarjota katsojan itse valitsevana kahtasataa erilaista kamerakulmaa ja dataa, jota harva edes viitsii seurata ottelun tuoksinassa. Eikö vähempikin riittäisi? Kaipaavatko ihmiset edes kaikkea mahdollista hilavitkutinta. Itse seurasin vuoden 1995 jääkiekon MM-kisojen Suomen voitto-ottelua hyppiväkuvaisesta tv-vastaanottimesta, eikä sen minun tunnelmaani latistanut. Päinvastoin.

Kommentit

Suositut tekstit