maanantai 18. maaliskuuta 2013

Senna

    

Tänään illalla tulee dokumenttielokuva formulakuski Ayrton Sennan elämästä. Formuloiden historian aikana on kuollut kymmeniä kuskeja, mutta harvasta on tullut samanlaista legendaa kuin Ayrton Sennasta tuli kuoltuaan.

Michael Schumacher on vielä pitkään menestynein formulakuski, mutta mitään sennamaista hohtoa hän ei tule saamaan. Jo siksikin, että lähti nöyryyttämään itseään vielä vanhana miehenä pariksi vuodeksi huonolla autolla.

Sennan kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi jo 19 vuotta, joten ehkä tähti on jo hieman himmennyt. Niin tosin on formuloidenkin, koska niitä ei näe enää ilmaiseksi, kuten ei kohta mitään muitakaan kansainvälistä suosiota nauttivia lajeja.

Sennan kuoleman muistan kuitenkin hyvin tuona toukokuisena viikonloppuna 1994. Edellisenä päivänä Imolan kisaviikonloppuna kuoli ennen Ayrtonia tuntematon itävaltalaiskuljettaja Roland Ratzenberger, joka haudattiin hiljaisuudessa, siinä missä Senna valtiollisin kunnianosoituksin ja ennennäkemättömän mediasirkuksen saattelemana Brasiliassa.

Urheilu on armotonta, tähdet ovat tähtiä kuoltuaankin ja muut muita. Maailma on muuttunut parissakymmenessä vuodessa pirstaloituneemmaksi. Vaikea olisi kuvitella, että minkään urheilulajin tähden dramaattinen kuolema herättäisi enää samanlaisia reaktioita kuten Sennan kuolema teki.

Formula ykkösissä ei ole kuollut kukaan kohta 20 vuoteen, joka taitaa olla pisin aika koskaan ilman kuolonuhreja ykkösissä. Mutta kuten kommentaattori tässä ylläolevassa pätkässä sanoi, kuolonuhreja ja loukkaantuneita tulee vielä. Täysin turvallista autoa kun ei tulla koskaan rakentamaan. Kuljettajat itse tietävät lajin riskit, siksipä he kai ovat lajin pariin hakeutuneetkin osittain.

Järkeähän urheilussa ei tarvitse olla. Kyse on enemmän tunteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti