sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Salkkari-Seppo jätti meidät

Salkkari-Seppo alias Seppo Taalasmaa alias näyttelijä Jarmo Koski, jonka oikeaa nimeä en muistanyt kuin miettimällä, jätti yli vuosikymmenen mittaisen uransa Salattujen elämien rakastettuna talkkarina.

Mies sanoi olevansa helpottunut, kun bussillakaan ei voinut kulkea rauhassa ja fanit soittelevat ovikelloa. Ei huonompi saavutus eläkeikäiseltä julkkikselta, moni nuorempi olisi ikionnellinen moisesta huomiosta.

Seppo on täydellinen esimerkki näyttelijästä, josta tuli roolinsa vanki. Eli harva tietää hänen oikeaa nimeään, mutta roolihahmon tuntevat kaikki ohjelmasta kiinnostuneet. Kun Seppo hautoi itsemurhaa ja yrittikin sitä sarjassa kansa kauhistui samoin kuin Sepolle hirtti ryyppy päälle.

Ikuisuussarjoissa parhaat näyttelijät onnistuvatkin pääsevän näyttelemisen paremmalle puolelle. Heidän todellinen minänsä katoaa, luotu minä on ihmisille totta ja heitä kohdellaan samanlaisena tuttavana kuin ihan oikeitakin tuttavia.

Pelottavaa, mutta totta.

Ymmärrän kyllä roolinsa vangiksi jääneiden näyttelijöiden ahdistuksen. Mitä sitä itse ajattelisi, kun kulkisi kadulla ja ihmiset kutsuisivat sinua roolihahmosi nimellä.

Jokainen ihminen on ammattinsa vanki kylläkin, jos ihmiset tietävät sinun olevan toimittaja, heitä kiinnostaa eniten työsi toimittajana. Sitten tulee se sinun oikea minä. Ihminen itsekin rakentaa minuuttansa osittain ammattinsa kautta.

Joillekin tv-ohjelmille suosikkinäyttelijän lähtö on ollut kuolinisku, mutta Salkkareiden kaltaiselle saippuasarjassa harva on korvaamaton.

Tosin epäilen, että esimerkiksi Kauniisiin ja rohkeisiin hommattu uusi Ridge Forrester ei tule kauan kestämään. Vuosikymmeniä roolia näytellyt Ronn Moss on sulautunut liiaksi ihmisten mielikuvitukseen ainoana oikeana Ridgenä. En usko, että Seppo Taalasmaatakaan korvataan uudella näyttelijällä, Suomessa sellainen ei ole edes tapana.

Mutta ehkä Seppo Taalasmaa löytää itsestään nyt muutakin kuin Seppo Taalasmaan, vaikka kansan tajunnasta hän ei häviä vuosikymmeniin, vaikka ei ruudussa enää näy.

2 kommenttia:

  1. Jarmo Koski on 80-luvun lastenohjelmien kuningas, tunnetuimpia ääniä yhdessä Heikki Määttäsen kanssa. Koski esitti mm. Passepartout'a suosikkipiirrossarjassani "Matka maailman ympäri 80 päivässä", jonka katselemista en häpeäisi keski-ikäisenäkään. Olikin järkytys huomata, että meni Salkkareiden kaltaiseen törkyyn mukaan?

    VastaaPoista
  2. Ton äänihomman olin ehtinyt jo unohtaa. Ei Salkkarit törkyä ole, viihdettä vain.

    VastaaPoista