maanantai 21. heinäkuuta 2014

Aikamme sodat: Ukraina ja Palestiina

Vastenmielisempää näkyä ei ole viime päivinä ollut kuin katsoa kuinka alasammutun lentokoneen kuolleita matkustajia riepotellaan ympäriinsä mustissa jätesäkeissä Ukrainassa.

Tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että tappavan ohjuksen ampuivat Ukrainan venäläismieliset separatistit. Porukka tuntuu päivä päivältä vastenmielisemmältä porukalta, joka retuuttaa vainajia humalapäissään vailla kunnioitusta. Kukaan ei edes tiedä, onko Kremlillä heihin todellista otetta, vaikka näin väitetään.  Ote ei tunnu kovin vahvalta.

Länsiviha taitaa olla Itä-Ukrainassa kova, sillä muutenhan moista kuvottavuutta ei harrastettaisi viattomia vainajia kohtaan. Lentokoneen matkustajien ainoa virhe oli olla väärässä paikassa väärään aikaan.

Jotain julmaa ironiaa on jopa siinä, että koneen alasampumista kutsutaan koneturmaksi, vaikka mitään tekemistä turman kanssa asialla ei ollut. Ja vielä kohtalokkkaampaa, että yksi ja ainoa lentoyhtiö menettää kaksi konettaa lyhyen ajan sisään.

Venäjä on kauempana länsimaista kuin aikoihin ja yhä kauemmaksi luisuu tätä menoa. Mitkään osapuolet eivät löydä toistensa kanssa yhteistä kieltä ja tuskin löytävätkään aikoihin. Huonossa lykyssä sodan vapauttamat tappajahenkiset persoonat terrorisoivat ihmisiä vuositolkulla.

Esimerkkiä voi katsoa Israelista ja Palestiinasta. Israelin ja Palestiinan kohdalla on vieläpä mahdotonta saada puolueetonta tietoa, sillä tiedonvälitys on lähes ainoastaan Palestiinan puolella. Ei sillä, raskaat pommitukset Israelin taholta eivät tuo myötätuntoa heille. Toisaalta mikä tahansa maa puolustautuu, jos sitä ammuskellaan raketeilla.

Israelin ja Palestiinan kohdalla maailma on jo turtunut moneen kertaan, varsinkin kun palestiinalaiset eivät enää iske samalla tavalla länsimaihin kuin aiemmin. Siksipä Ukrainan kriisikin eskaloitui sekunnissa, kun länsimaat joutuivat uhreiksi paikallisten sijasta.

13 kommenttia:

 1. nykyinen tilanne on enemmän kuin surullista. Siviileistä suurin osa on naisia ja lapsia. Tiedonvälityksessä ei välttämättä edes anneta oikeita lukuja surmatuista, palestiinalaisia on kuollut enemmän kuin mediassa kerrotaan. Missä humaanitäärinen apu lääkkeisiin, hoitoihin, ruokaan, veteen sekä vielä haasteellisempaan...sotatraumoihin? suurin osa paikallisista haluaisi elää normaalia elämää, mutta sille ei anneta mahdollisuuksia.

  VastaaPoista
 2. mediasta vielä sen verran, että palestiinalaisten hädästä ja kärsimyksestä, kuolonuhreista yms kirjoitetaan lyhyillä artikkeleillaan, kun sitten taas israelilaisten kuolonuhreista tehdään monen sivun juttuja..missä oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus? ja miten toisen elämä voi olla kallisarvoisempaa kuin toisen...ei todellakaan ole puolueetonta mitä mediassa annetaan..niin valitettavaa, että yhä useampi lukija on niin turtunut uutisiin, kun ei jaksa välittää ja yrittää edes ymmärtää kokonaiskuvaa...monimutkaista.

  VastaaPoista
 3. Sinänsä ihmisten myötätunto on nykyisin palestiinalaisten puolella, kun ne ei enää tee terrori-iskuja länsimaissa. Gaza taitaa olla niin vaarallinen paikka, että harva uskaltautuu sinne jutun tekoon.

  VastaaPoista
 4. tämän päivän hesarissa on sekä palestiinal.puoltoa koskeva kirjoitus että israelia kannattavan. Oli nyt myötätunto kenen tahansa puolella, faktat puhuvat puolestaan--Israelin ihmisoikeusrikkomukset, laittomat siirtokunnat ja laiton miehitys ovat ihan apartheidin ajoilta. Toiv. tuo artikkeli avaisi edes vähän ihmisten silmiä..niin moni kun näkee vainyhden puolen, joka on vääristyny, perustuu valheisiin ja laittomuksiin. Ja jos Israel oikeasti haluaisi rauhaa, miksi se sitten toimii näin...

  VastaaPoista
 5. Niin en siis itse mitenkään ole erityisesti Israelin puolella. Yleensä väkivaltaan vain vastataan väkivallalla. Se on ollut tämän maailman kolkan ongelma jo kai useampi tuhatta vuotta. Israel on tietenkin syyllisyyttä potevien länsimaalaisten luomus, kun antoivat Hitlerin tappaa juutalaisia rauhassa vuositolkulla. Israelilaiset lienevät myös aggressiivisempia holokaustin takia. Eivät halua enää koskaan mennä kiltisti tapettaviksi.

  VastaaPoista
 6. Niin se on jännä juttu, että israelilaiset jaksavat aina tuoda esiin tuon holokaustin joka käänteessä..(vaikka miten karmeaa se olikin ja väärin)ihan kuin se nyt oikeuttaisi että palestiinalaisia murhataan silmittömästi ja maailma jatkaa eloaan niinkuin ennenkin..ongelmana on myös se, että israelilaiset tekevät enemmän kuin selväksi sen, että "he ovat kaiken arvostelun yläpuolella, eikä heitä saa kritisoida, koska muuten sinua väitetään heidän vihaajaksi jne..eivät suostu katsomaan faktoja..

  VastaaPoista
 7. Eihän Israelin tilanne ihan noin mustavalkoinen ole. Ihmiset elivät siellä verrattain rauhassa, vaikka juutalaisten maahanmuutto kiihtyi vuosisadan edetessä. Taistelivat jopa yhdessä brittiläistä mandaattia vastaan. Palestiinalaisille olisi kelvannut yhden maan politiikka, mutta naapurimaat eivät hyväksyneet Israelin perustamista ja agitoivat palestiinalaiset puolelleen. Yrittivät jopa tuhota vastasyntyneen Israelin ylivoimallaan, mutta eivät onnistuneet. Hamasin pyrkimys on tuhota Israel ja sen mukana juutalaiset. Hamasin ampumat raketit ovat pelkästään siviilejä vastaan suunnattuja, piilottavat aseitaan YK:n perustamiin kouluihin ja piileskelevät muutenkin siviiliväestön takana, käyttivät maahan tuotua sementtiä tunneleiden, ei sairaaloiden rakentamiseen, jota varten sementtiä tuotiin. Siksi em. aine on mm. tuontikiellossa Gazaan.

  Vastapainoksi on todettava, ettei Israelin vastatoimetkaan ole hyväksyttäviä.

  VastaaPoista
 8. J.I Israelilaiset ovat tehneet kaikkensa tuhotakseen pienetkin rauhan mahdollisuudet. (Oslon sopimus ei kantanut mitään jne..)On muistettava, että he ovat toistuvasti rikkoneet kansainv.sopimuksia ja Gazan saarto, lukuisat siirtokunnat ja miehitysvalta---nämä kaikki ovat LAITTOMIA. Jos Israel haluaisi rauhaa, niin miksi he surmaavat siviilejä silmittömästi, tuhoavat koteja "suojellakseen omiaan"?! Siis ihan käsittämätöntä. On muistettava, että suurin osa ihmisistä (oli sit palestiinalaisia tai juutalaisia) haluavat elää rauhassa, mutta Netanjahun politiikka näyttänyt jo kauan aikaa, etteivät rauhasta piittaa pätkääkään.
  Todellinen rauha tutuu hyvin kaukaiselta, vaikka kuinka sitä toivoisikin. On todella surullista, että niin monen ihmisen elämä on särkynyt tämän tragedian myötä.

  VastaaPoista
 9. Samaa mieltä siinä, että suurin osa palestiinalaisista ja israelilaisista haluaa rauhaa ja pystyisivät elämään rauhassa. En myöskään usko, että rauha tulee tapahtumaan. Ehkä sitten, kun päättäjien sukupolvi vaihtuu. Näen kuitenkin, että Israelin toimet ovat seuraus, ei syy. Niitä ei pidä hyväksyä, mutta jossain määrin voi ymmärtää, kun joidenkin ryhmien tavoite on tuhota Israel ja juutalaiset.

  VastaaPoista
 10. itse näen että heidän toimet ovat systemaattisia ja taktikoituja, kun katsoo historiaa taaksepäin. On tapahduttava jotain todella järisyttävää (oli sit päättäjien sukupolvi vaihtuu tms) että saataisiin edes ihmisoikeuksia palestiinalaisille. Tällä hetkellä siellä on menossa sellainen apartheid.

  VastaaPoista
 11. Varmasti näin on: Israel pääsisi samaan, ellei parempaankin lopputulokseen ilman siviiliuhreja. Joskus tuntuu, että mentaliteetti on, että jokainen palestiinalainen on potentiaalinen terroristi, verrattavissa sodan jälkeiseen ryssävihaan Suomessa.

  Samalla voi kuitenkin myös miettiä sitä, miksi Länsirannalla ei ole vastaavia ongelmia kuin Gazassa.

  VastaaPoista
 12. Siksi että Gazassa on saarto, joka on kaiken lisäksi epäinhimillinen, laiton ja koskettaa siviilejä jokaikinen päivä. Tässä pääsee herkästi unohtumaan, että humaanitäärinen apu ja iskut Gazaan on loputtava välittömästi. Jokainen kuolonuhri on liikaa. Palestiinalaisten on saatva täydet ihmisoikeudet alkaen siitä, että saavat vapaasti liikkua omassa maassaan eikä silleen, että heitä kohdellaan kuin toisenmaan kansalaisia. Herkästi näissä keskusteluissa leijuu vain Hamas ja Israel ja tavallinen kansa unohtuu. Unohtuu, että joka päivä kuolee viattomia lapsia iskuihin, jotka ovat niin järjettömät. Näpit irti Gazasta, oikeuttaa, ei pommeja! Rauhaa, ei pommeja!

  VastaaPoista
 13. niin siis painovirhe multa-humaanitääristä apua on saatava perille ja koulut, sairaalat, turvapaikat on suojeltava...ei enää yhtään siviiliuhria... ja iskut lopuutava välittömästi.

  VastaaPoista