maanantai 18. elokuuta 2014

Kun pääministeri on tähti

kuva:mtv.fi
Suomessa on saatu totuttautua uuteen tilanteeseen. Poliittisia tähtiä ei ole ollut Suomessa paitsi tietenkin Kekkonen, mutta hän olikin enemmän kuin poliitikko kansalle. Julkisuus on ollut enemmän tai vähemmän välttämätön paha poliitikoille. Vaatekaappi esitellään ennen vaaleja, mutta muuten on yritetty vetää matalaa profiilia, ellei kohu ole kaapannut syliinsä.

Alexander Stubb on toista maata. Mies ilmiselvästi nauttii julkisuudesta ja jopa pukeutuu sitä varten niin tarkasti, että ohjeistaa juntimpaa puoluetoveria vaatevalinnoissa. Puoluetoveri ei tietenkään tiennyt vaatteista yhtä paljon kuin eurooppalainen Stubb ja joutua tekstarilla kysymään lisäohjeita.

Facebookissa kyselin ihmisiltä, että Stubbissa ärsyttää. Osa ei sietänyt sitä, että mies on kokoomuslainen, toisten mielestä mies touhottaa ja asiat jäävät sivuun. Kukaan ei paheksunut aktiivisuutta sosiaalisessa mediassa, vaikka Stubb joutui kiusalliseen tissienkuvauskohuun vierailtuaan Putous-ohjelmassa.

Todellisuudessa Stubbin kestävyyttä ja osaamista polttavimmassa päivän politiikassa pääministerinä ei ole vielä testattu. Hän soljahti pääministeriksi kätevästi lomakauden koittaessa. Ulkopolitiikassakin vaikutusmahdollisuudet ovat pienet, sillä EU:lla on yhteinen ulkopolitiikka. Eikä Stubb varsinaisesti ole tunnettu maltillisempana Venäjän suhteen, joka on nyt kuitenkin ulkopolitiikan ytimessä vielä kauan, mikäli ihmeitä tapahdu Ukrainassa.

Silloin kun Stubb pongahti julkisuuteen EU-virkamiehenä arvasin, että tästä miehestä kuullaan vielä Suomessa. Hän on poikkeuksellisen taitava esiintyjä ja onnistuu tietystä elitistisyydestään huolimatta pitämään itsensä helposti lähestyttävänä toisin kuin perinteistä asiapoliitikon linjaa vetänyt Jyrki Katainen.

Yleensä Suomessa on koettu, että kevyempää linjaa vetäneet poliitikot eivät osaa asiaansa. Se on ristiriitaista, sillä myös halutaan, että poliitikot ja politiikka ei olisi niin vakavaa.

Saa nähdä, löytää Stubb paikkansa ihmisten sydämissä. Nyt osa ilmiselvästi pitää hänestä kovasti, mutta osa inhoaa. Tärkeintä toisaalta, että edes tämän päivän maailmassa herättää tunteita. Stubb osaa loistavasti julkisuudenhallintaa, ei hän muuten menisi leikkipuistoon lasten ammuttavaksi suoraan kasseille. Mutta pärjäisikö Stubb kiukkuisten työttömien edessä kalliine pukuineen, en tiedä. Hän ei ole osa sitä maailmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti