torstai 27. marraskuuta 2014

Elämänvalheen vangit

Silloin kun masentaa, vituttaa ja ahdistaa, katson televisiosta mielelläni tosi-tv-paskaa tai muuta sukulaissieluisia ohjelmia.

Eräänä tuollaisena päivänä näin pätkän Valheen vangit-ohjelmasta. Se on kökkö harrastajanäyttelijöiden näyttelemä kotimainen sarja, jossa jokaisessa jaksossa on jollain jokin salaisuus, jota hän ei voi paljastaa tai jota haluaa pimittää läheisiltään tai muilta ihmisiltä. Siinä vängätään ja vältellään, mutta lopulta salaisuus paljastuu. Niinhän tarinan kuuluu mennä, vaikka se ei välttämättä mene niin.

Mikään ei ole kiehtovampaa kuin ihmisten pimittämät salaisuudet. Jotkut onnistuvat vitkuttelemaan salaisuutensa kanssa elämänsä loppuun asti. Tuollaisissa tapauksissa en vain usko, että he olisivat olleet valheensa vankeja, hehän ovat eläneet valheessa, vaikka eivät itse ole uskoneet eläneensä valheessa. Heidän elämänsä on ollut valhe.

Jotkut sanovat, ettei kukaan voi elää valheessa, että se syö sisältä. Suurin osa pakenee elämäänsä jo kieltämällä kaiken ikävän ulkopuolisen elämästään. Suojellaan itseään vittumaisilta tai vähemmän vittumaisilta muilta ihmisiltä olemalla huomaamatta heitä tai edes puhumatta heille. Eletään sellaisessa omassa umpiossa. Yllättävän moni tekee sitä.

Itsellänikin on joitakin salaisuuksia, joita hellin ja piilottelen. Ei tosin kyllä mitään kenenkään elämää romuttavaa. Miksi se jokin on jäänyt salaisuudeksi? Ehkä vain siksi, että haluan pitää sen itselläni tai en rohkene päästää sitä irti jonkun toisen päälle.

Sitten on sitä, että ihmiset suojaavat toisia ihmisiä salaisuudellaan. Ei vaikka kerrota vakavasta sairaudesta kuin vasta viime hetkellä. Jotkuthan jopa antavat miehen kasvattaa ja elättää jonkun toisen miehen siittämän lapsen, vaikka tietäisivät totuuden isästä. Salaisuus voi kasvaa niin suureksi, että sen paljastaminen saattaisi räjäyttää maan jonkun toisen alta. Siksi valheen paljastaminen on mahdottomuus.

Kaikki salaisuudet eivät tule koskaan ilmi, vaikka väitetään, että valheet ja salaisuudet paljastuvat aina. Miksikö? Silloin jos koko elämä on valhe tai on kasvanut valheensa ja salaisuuden ympärille. Voiko kukaan edes elää pelkässä totuudessa ja rehellisyydessä. Se taitaa olla mahdottomuus ja se voi olla turhan kova paikka elää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti