torstai 20. marraskuuta 2014

Menneisyys häviää, Bond säilyy uhallakin

Kaikki Bondista  lupaa uhmakkaasti kertoa kaiken maailman kuuluisimmasta salaisesta agentista ja saarivaltakunnan ylpeydestä James Bondista. Sitä se ei tee. Se on mahdottomuus. Niin lukemattomia kirjoja ja elokuvia on tehty kirjailija Ian Flemingin luomasta alkuperäishahmosta.

Terry O´Neilin valokuvakirja kyllä avaa hienolla tavalla kuvallisen retken kulissien taakse. Herra kun on kuvannut useita eri Bond-näyttelijöitä useina eri vuosikymmeninä. Kirjassa keskittyy Bond-elokuvien kultakaudelle 60- ja 70-luvuille. Onneksi, ainakin minun kannaltani, koska fanitan noita vuosikymmeniä.

Lue lisää.

4 kommenttia:

 1. Minusta Bondit menivät pilalle siinä vaiheessa, kun hahmo lähetettiin avaruuteen (Elät vain kahdesti), vaikka Lazembyn leffa onkin yksi vauhdikkaimmista, ja aliarvostetuimmista, seikkailuista. Sama koskee tunnusmusiikkia: ennen vanhaan oli kunnia esittää tunnari, niistä tuli jonkinlaisia hittejäkin, mutta oikeastaan vain Adelen esitys on saanut radiosoittoa näistä uusimmista, sekin lähinnä Adelen vuoksi. Madonnan esitys kilpailee eittämättä huonoimman esityksen tittelistä.

  On vain yksi ainoa Bond: Sean Connery, jonka ironiset heitot tulivat luonnollisesti, toisin kuin Roger Moore, joka korosti vitsejä ilmeilyllä. Itse asiassa Mooren tulkinta on ihan samaa, millä hän esitti Pyhimystäkin. Brosnania pidän eniten uskollisena kirjojen antamalle kuvaukselle, kun taas Craig on lähinnä törmäilevä lihaskimppu, vailla mitään hienostuneisuutta.

  Nykyisillä elokuvilla ei ole oikein mitään tekemistä Bondin kanssa. Hahmo ei juuri eroa vaikkapa Die Hardin John McClanesta, jolla kestävyys on yli-ihmisen luokkaa. Bondkin olisi voitu jo kuopata monen muun sankaritarinan tavoin (Indiana Jones, Star Wars) keppeisiin multiin. Mutta sitten taas toisaalta, jos vuodessa pitää julkaista yksi toimintaleffa, niin kyllä sen toivoisi olevan Bond, ja se Bondin teema ja aloituskuva, jossa pistoolin piippu tähtää Bondia tämän kävellessä oikealta vasemmalle, kääntyy ja tappaa tähtääjän, saa kylmät väreet niskaan, vaikka olisi kyse sarjan huonnoimmastakin elokuvasta. Siitäkin on tosin uusissa elokuvissa luovuttu.

  VastaaPoista
 2. Ai niin. Unohdin, että olet Bond-asiantuntija. Adelen tunnari on mahtava. Siinä on vanhaa kunnon Bond-henkeä. Mitä, eikö sitä aloituskuvaa enää ollut.

  VastaaPoista
 3. Ensimmäisessä Craigin Bondissa sitä varioitiin, vaikkakin nokkelasti, aivan tavallisessa kohtauksessa, ja kahdessa jälkimmäisessä se oli sijoitettu loppuun. Elämän pieniä, mutta hyvin tärkeitä asioita. Luoja, että elämäni on tylsää, kun pitää tämmöisiä pohtia :)

  VastaaPoista
 4. No voi sitä kai turmiollisempaakin elämä olla kuin pohtia Bondia.

  VastaaPoista