maanantai 5. tammikuuta 2015

Kohtaamisia ja muistoja

Miksi jotkut jäävät mieleen ja toiset katoavat muistista? Ja miksi jotkin tapahtumat jäävät muistiin ja toiset katoavat?

Olin uuden vuoden Tukholmassa ja neuvon eräälle tytölle tien määränpäähänsä. Vieläkin hän on mielessäni. Samoin jalaton mies, joka eteni silti ilman jalkoja Drottningsgatanille. Mutta miksi en muista satunnaista jalankulkijaa, joka saattaa muistaa minut.

Miksi muistan selkeämmin portsarin, joka otti minut silmätikukseen kapakassa kuin tytön, jonka kohtasin ylioppilasjuhlissa kapakassa ja kysyi miksi olen niin surullinen.

Miksi taas muistan yhtä hyvin rakastumisen ja hylätyksi tulemisen tunteen? Miksi en muista ketä suutelin ensimmäiseksi, mutta muistan tytön, johon olin koulussa ihastunut. Miksi muistan viimeisen päivän koulussa, mutta en ensimmäistä? 

Miksi en muista lahjoja, joita olen saanut, mutta muistan niitä antaneeni.

Miksi loukkaukset jäävät mieleen paremmin kuin kauniit sanat?

8 kommenttia:

 1. kun tietäisi miten mieli toimii..useasti juuri ikävimmät, tuskaisimmat muistot jäävät paremmin mieleen kuin kaikista kauneimmat. mikä siinä on..en osaa itsekään vastata, tuskinpa kukaaan muukaan. tiettyjä asioita sitä blokkaa mielestään, vaikka ne olisi kauniita ja merkityksellisiä muistoja, koska juuri ne tekevät kaikista eniten kipeätä. tilalle saattaa kuitenkin jossain vaiheessa tulla toisia muistoja, jotka ei kylläkään vie ensimmäisten paikkaa missään nimessä, mutta muistuttavat edellisiä muistoja enemmän ja vähemmän. loukkauksia muistan itsekin paremmin kuin kauniit sanat, vaikka tahtoisin sen olevan juuri päinvastoinen. johtuuko se siitä, että niitä on ollut enemmän, vai johtuuko se siitä, että mieli yksinkertaisesti muistaa paremmin ne kuin kauniit asiat. tiedä häntä..

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista on myös se, että ihmiset kokevat saman tapahtuman eri tavoin ja muistavat eri tavoin.

  VastaaPoista
 3. Esa: joo, toi on tosi kiehtovaa, että mitebn eri asiat/muistot saa erilaisia tuntemuksia aikaan eri ihmisissä. onko sielu ja mieli susta Esa sama asia? Sielu ja mielenmaiseman yhdistän, mutta toi onkin ihan kiintoisa juttu..

  VastaaPoista
 4. Vaikea sanoa. Mun mielestä mieli on ehkä sellainen arkipäiväisempi arkipäiväisempiä asioita käsittelevä ja sielu sellainen syvällisempi, ikuisempi ihmisessä.

  VastaaPoista
 5. joo mä tulkitsen mielen aj sielun samalla tavalla. Sielu on tavallaan myös mystisempi, sillä siihen liittyy syvällisempi ja niinkuin sanoit ikuisempi aspekti..oli sitten millainen maailmankatsomus tahansa..jälleensyntyminen jne... onko susta sielunveljeksiä/sielunsiskoksia olemassa?

  VastaaPoista
 6. Onhan niitä taatusti. Joidenkin ihmisten kanssa löytyy yhteinen sävel heti, joidenkin kanssa ei koskaan.

  VastaaPoista
 7. mäkin uskon, että sielunveljeyttä/sielunsisaruutta löytyy.

  VastaaPoista