maanantai 27. huhtikuuta 2015

Kohtaamisia: Lars Vilks

Ajattelin perustaa uuden palstan. Jos tapaan tai kuvaan mielenkiintoisia ihmisiä, niin lisään tarinan ja kuvan tänne.

Tässä taannoin olin tilaisuudessa, jossa ruotsalainen taiteilija-pilapiirtäjä Lars Vilks vieraili. Hän on se mies, joka piirsi pilakuvan profeetta Muhammedista. Sen jälkeen hän on elänyt jatkuvassa hengenvaarassa saatuaan tappokäskyn peräänsä. Harmaata, vanhempaa herraa on vaikea kuvitella uhaksi islamille, mutta sellaiseksi islamistiset äärijärjestöt ovat Vilksin luokitelleet.

On suorastaan hämmästyttävää, että mihin se Je suis Charlie-henki on kadonnut. Sananvapaus unohtui yhtä nopeasti kuin sitä hehkutettiin. Seuraavan kerran sananvapautta puolustettaneen vasta sitten, kun joku rimoja heilutteleva tapetaan.

Vilks kertoi, ettei häntä edes kutsuta juuri mihinkään. Kotimaassaan Ruotsissa hänen jopa kerrotaan itse melkeinpä ansainneen kohtalonsa piirrettyään pilakuvan Muhammedista ja riippuvan nyt kansakuntansa ristinä.

Terroristit ovat jo voittaneet, mikäli mittarina pidetään sitä, että he saavat hallita pelolla. Ketään ei tule tappaa piirroksen tai kirjoituksen takia.

Monissa maissa esimerkiksi bloggareita on tapettu, koska heidän kotimaansa media on täysin alistajien hallinnassa ja ainoa jossain määrin totuudeksi luokiteltava tieto tulee bloggareilta. Meillä taas suosituimmat bloggarit ovat muotibloggaajia, jota sitäkin voi pitää jonkinlaisena merkkinä tiedostamisemme pitkäjänteisyydestä.

Suomessakin järjestetyssä Vilks-tilaisuudessa turvatoimet olivat todella tiukat. Paikalla oli melkeinpä enemmän toimittajia kuin avoimeksi tarkoitetuksi tilaisuudessa oli kuulijoita. Olisiko iskun pelko pelottanut ihmisiä vai se, että tilaisuuden järjestäjä oli perussuomalainen kansanedustaja.Todennäköisesti molemmat.

Ihmisen tasolla voi vain toivottaa Vilksille voimia. Hän elää vielä vuosia tappouhan alla, ellei koko elämäänsä. Hän on eräänlainen vanki. Vilks teki silti kohtalostaan ironista huumoria. Se on hänen keinonsa kestää kohtalonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti