lauantai 5. syyskuuta 2015

Ottaisitko oikeasti pakolaisen kotiisi?

Nyt on vallalla uusi trendi, jossa ihmiset ilmoittavat ottavansa turvapaikanhakijan kotiinsa. Haluaisin todella nähdä sen, että oikeasti näin tapahtuu. En jaksa uskoa, että pääministeri Sipilän tai monen muunkaan kotiin ilmestyy yhtään ainutta turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijoista on tehty Suomessa ihmisyyden mitta. Jos et heitä halua, olet rasisti ja jos haluat, olet sinisilmäinen hölmö. Jälleen totuus olisi siitä puolivälistä. Kieltämättä kyllä ihmetyttää, miksi turvapaikanhakijat ovat usein nuoria miehiä. Jos pakolaisia valitaan leireiltä, luulisi sieltä löytyvän myös naisia ja lapsia, jotka ovat lähtökohtaisesti heikommassa asemassa.

Tämän hetken pakolaiskriisi on eurooppalaisten ja Usan oma luomus. Lähi-itä laitettiin sekaisin ja nyt maksetaan hintaa siitä. Harvassa Lähi-idän maassa on toiminut sellainen demokratia, jollaisena me sen käsitämme. Nyt koko alue on pahassa kaaoksessa ja sitä miettien on tekopyhää, jos Euroopan rajoille pystytetään aitoja, koska eurooppalaiset ovat itse olleet luomassa kaaosta.

Kuka sitten ansaitsee turvapaikan? Varmasti jokainen, joka pelkää henkensä puolesta. Turvapaikkaa ei liene mahdollista jokaiselle antaa. Ihmisen perusvietteihin kuuluu myös hakea turvaa, joten on lapsellista kuvitella, että pakolaiset vain katoaisivat jonnekin.

Onko Euroopalla edes varaa siihen? Eurooppakin on ollut sotien takia kaaoksessa ja pakolaiset vaeltaneet sotaa pakoon maasta toiseen. Silti on aina selvitty, kun tilanne on rauhoittunut. Lähi-idän kriisille ei vain ole näköpiirissä minkäänlaista loppua.

Mutta palatakseni alkuun. Kuka oikeasti auttaa pakolaista, kun hän kolkuttelee omaa ovea, eikä vastaanottokeskuksen. Jalot ajatukset punnitaan silloin todellisuuteen.

3 kommenttia:

 1. maahanmuttopolitiikassa on pitkään jakauduttu joko- tai linjalle. Joko olet rasisti, jos olet vähänkin maahanmuuttokriittinen, tai sitten olet sinisilmäinen ylimyönteinen "meillä on unelma" faniklubiin kuuluva. Ei ole mitään siltä keskiväliltä, miksi?!
  Inhimillisyyden nimissä ja humaanista näkökulmasta katsottuna hädänalaisia turvapaikanhakijoita on velvollisuus auttaa, mutta todellisuudessa vastuun jakamista koko Euroopassa on jotenkin saatava järjestykseen. Tornioon on perustettu järjestelykeskus, jotta rekisteröityminen nopeutuisi.
  Mutta kyllä sellainen ihmetyttää, että onko tosiaan niin (kuten lehdissä on kirjoitettu) että suurin osa pakolaisista haluaa nimenomaan suomeen, kkoska tilastojen mukaan täällä on a) eniten myönteisiä turvapaikkapäätöksen saaneita tilastojen mukaan b) maa tunnetaan rauhallisena ja ystävällismielisenä c) irakilaisyhteisöjä on paljon ja sukulaisuhteita ennestään paljon. b ja c on varmaan tottakin, mutta tuo ensimmäinen,. niin se tulee itselle jotenkin yllätyksenä.
  On kuitenkin huomioitava, että tälläinen massamuutto asettaa todella kovat haasteet kuulusteluille, jossa punnitaan, kuka saa jäädä ja kuka ei. Onko tarpeeksi resursseja , aikaa ja ennen kaikkea tietoa ja osaamista näin hankalissa päätöksissä? Ruotsi esim. mieltää tietyt irakissa olevat alueet turvallisiksi, kun taas suomalaiset viranomaiset toisin. Nämä näkyvät päätöksissä, tilanne elää kokoajan.
  mitä tulee jaloihin ajatuksiin, minusta ihmisiä voi auttaa esim. lahjoittamalla vaatelahjoituksia tms, tai yksinkertaisesti esim. ryhtyä vapaaehtoiseksi ryhmätoimintaan, jos vain itse sinne kutsumusta tuntee. Mutta se ei ole minusta ihmisyyden mitta, että on pakko auttaa juuri tietyllä tavalla. Jo se, että on positiiviset ajatukset ja toivottaa tervetulleeksi toisen arjen kohtaamisessa aidosti on sellaista, että toden.turvapaikanhakija sen huomaa.

  VastaaPoista
 2. Mietityttää, että mistä ovat ylipäätään saaneet mieleensä, että Suomi olisi erityisen ystävällinen maa.

  VastaaPoista
 3. no en nyt tiedä onkop erityisen ystävällinen. mutta kyllähän tää ainakin alkujaan on ollut ihan ystävällinen ja "vieraanvarainen" kunnes viime vuosina alkanut aikamoinen vastakkainasettelu ...puolesta ja vastaan..
  maa tunnetaan rauhallisena ja nuo tilastot ja yhteisöt ovat omalta osaltaan vaikuttaneet ihmisten tuloon..

  VastaaPoista